Het Nederlandse Rode Kruis heeft een rampenwebsite gelanceerd, ikbenveilig.nl, waarop getroffenen in geval van een ramp of calamiteit snel contact kunnen leggen met hun naasten. Via de mobiele telefoon of sms is dat vaak moeilijk, maar het lukt wel via internet op een smartphone.
Websites zoals ikbenveilig.nl zijn inmiddels succesvol ingezet bij rampen en calamiteiten in Amerika en Australië, liet het Rode Kruis dinsdag weten.
'Bij rampen of calamiteiten blijven familie en vrienden vaak lang in onzekerheid over het welzijn van hun naasten die mogelijk getroffen zijn. Om dit proces te versnellen, lanceren wij deze rampenwebsite', zegt een woordvoerster van het Rode Kruis.
Ongedeerd
Zij zegt dat in een noodsituatie aan je naaste laten weten dat je ongedeerd bent, veel onzekerheid kan wegnemen. 'Bovendien is contactherstel met familie of andere verwanten een belangrijk onderdeel van de hulpverlening van het Rode Kruis. 'In een noodsituatie ligt het mobiele telefoonverkeer vaak plat, maar is mobiel internet via het 3G-netwerk of wifi wel vaak beschikbaar.
Zo kunnen slachtoffers via hun smartphone een persoonlijk bericht op de site plaatsen en dit verspreiden via hun Facebook-, Twitter- of LinkedIn-account. Verwanten kunnen, ook zonder sociale media-account, op de site naar een bericht van een getroffene zoeken. Dat kan onder meer op naam, geboortedatum en mailadres
Aanslagen Boston
Het principe van safe & well draait al jaren in onder meer de Verenigde Staten. Zo werd de website safeandwell.org geopend na de aanslagen in Boston in april van dit jaar, omdat de overheid het mobiele verkeer uitschakelde. Het Australische Rode Kruis zet een vergelijkbare website in bij overstromingen, bosbranden en tyfonen.
'Ook in Nederland en andere Europese landen zijn er situaties geweest waarin een website als ikbenveilig.nl nuttig had kunnen zijn', stelt de woordvoerster. Zij noemt onder andere de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009 of de schietpartij in Alphen aan de Rijn in 2011, maar ook bij Pukkelpop in het Belgische Kiewit in 2011 of de rampzalige Loveparade in Berlijn drie jaar geleden. 'Dat waren allemaal incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren.'
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten