zaterdag 17 augustus 2013

Politie bestormt moskee vol met aanhangers Morsi

Het Egyptische leger heeft de al-Fateh-moskee in het centrum van Caïro ontruimd. Daar verschansten zich zaterdag honderden aanhangers van de afgezette president Morsi. Zij gebruikten de moskee als veldhospitaal, mortuarium en toevluchtsoord. Er zouden veel Moslimbroeders gearresteerd zijn bij de ontruiming, meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.


© epa.
© epa.
© epa.
In de al-Fateh-moskee aan het Ramsesplein, in het centrum van de Egyptische hoofdstad, zaten honderden Morsi-aanhangers. Na een belegering drongen - naar verluidt ongewapende - soldaten vanochtend de moskee binnen. In eerste instantie leek het erop dat de soldaten wilden onderhandelen, maar wat later werden er geweerschoten gehoord.

Vanaf de tweede verdieping van het gebouw openden Moslimbroeders het vuur op de veiligheidstroepen, die daarop terugschoten. Speciale eenheden van de politie zijn daarna de moskee ingegaan en hebben de aanwezigen aangehouden, meldt het staatspersbureau MENA. Het is niet bekend of er doden gevallen zijn. De Britse openbare omroep BBC meldt dat de moskee ondertussen helemaal ontruimd is.

Op de Egyptische private televisiezender ONTV Live werden eerder vandaag beelden getoond van troepen die de moskee binnengaan in het centrum van de hoofdstad. Eerder was daar te zien hoe de politie opriep de moskee te verlaten. Sommigen zouden daar gehoor aan gegeven hebben. Volgens een van de Morsi-getrouwen, Omaima Halawa, durvden velen het gebouw niet te verlaten, omdat zij vreesden te worden aangevallen door 'misdadigers' die samenwerken met de veiligheidsdiensten.

173 doden, 1.004 arrestaties
Gisteren zijn in heel het land volgens de meest recente cijfers van de regering 173 doden gevallen, waaronder een van de zonen van Mohamed Badie, de geestelijke leider van de Egyptische Moslimbroederschap. De 38-jarige Anmar werd neergeschoten terwijl hij deelnam aan een protestactie op het Ramsesplein. Waar Mohamed Badie nu is, is onbekend. Hij moet met andere kopstukken van de broederschap op 25 augustus voor de rechter verschijnen, omdat hij zou hebben aangezet tot geweld.

De Egyptische politie heeft volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ook 1.004 'elementen' van de Moslimbroederschap opgepakt. Ruim de helft van die arrestaties vond plaats in Cairo. De arrestanten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan terroristische daden tijdens de massademonstraties tegen het optreden van de veiligheidsdiensten woensdag. Toen kwamen volgens de autoriteiten meer dan zeshonderd mensen om bij de ontruiming van twee kampen van aanhangers van Morsi.


Stalen vuist
Ondanks de zware botsingen willen de Moslimbroeders hun protestacties de komende dagen voortzetten. Dat verklaarde Gehad al-Haddad, een woordvoerder van de moslimbroederschap, op Twitter. 'De demonstraties zullen dagelijks op dezelfde plaatsen in alle provincies van Egypte voortgezet worden, totdat we de staatsgreep hebben gebroken.'

De Egyptische regering heeft al aangekondigd "met stalen vuist" te zullen optreden. Sinds het begin van de onlusten vorige woensdag werden al 57 politieagenten gedood en 563 anderen verwond. Volgens artsen en de politie werden in dezelfde periode meer dan 750 burgers gedood.

Na het bloedige geweld overweegt de interimregering ook om de Moslimbroederschap te verbieden. Het voorstel om de islamistische organisatie als illegaal te verklaren, is afkomstig van interimpremier Hasim al-Biblawi. Een beslissing is echter nog niet genomen. De Moslimbroederschap was in het tijdperk van de in 2011 ten val gebrachte president Hosni Moebarak verboden. Ze was echter tijdelijk met 'onafhankelijke kandidaten' in het parlement vertegenwoordigd.

Hun nieuw opgerichte Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid was bij de eerste parlementsverkiezingen na de val van Mubarak de grootste partij geworden. Volgens peilingen is ze sindsdien evenwel een groot deel van haar populariteit kwijt. Morsi was in 2012 als kandidaat van de Moslimbroeders tot president gekozen. Op 3 juli 2013 zette het leger hem na massaal protest af.

Banken weer open
De banken in Egypte gaan zondag weer open. Ze waren sinds woensdag gesloten vanwege het politieke geweld tussen de veiligheidsdiensten en aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi.

De banken zijn zondagochtend open van 9 uur tot 12 uur lokale tijd, zo maakte de centrale bank zaterdag bekend. Ook de beurs in Egypte is zondag weer geopend. Vanwege het politieke geweld wordt wel korter gehandeld, namelijk 3 uur in plaats van 4. Dat meldde het staatspersbureau MENA. De beurs was sinds donderdag gesloten.

Bron
Lees ook: Nieuwe confrontatie dreigt bij moskee in Caïro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten