donderdag 15 augustus 2013

Genen bepalen of je ochtend- of avondmens bent

Nachtmensen zijn creatiever dan ochtendmensen. Terwijl ochtendmensen minder snel last zullen hebben van klachten als snurken en slaapapneu. Of je een ochtend- of avondmens bent, is genetisch bepaald.

Voor twee verschillende studies, gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, werden 20 jaar lang de slaapgewoonten van voornamelijk studenten geanalyseerd.

Of je een ochtend- of avondmens bent, wordt bepaald door de biologische klok, vertelt dr. Tim Quinnell, van het slaaplaboratorium van Papworth Hospital in Cambridge. Deze wordt op zijn beurt weer beïnvloed door de genen. Grotendeels door het gen dat bekend staat als Period-3. Wetenschappers van de University of Surrey ontdekten twee versies van dit gen, een lange versie en een korte versie. Degenen met de lange versie zijn ochtendmensen en de mensen met de korte versie zijn nachtbrakers.

Gedacht wordt dat het gen van invloed is op hoe snel iemand moe is. Ochtendmensen zijn sneller moe en zijn daardoor geneigd eerder naar bed te gaan. Veel mensen blijken een combinatie van beiden versies te zijn. Je hebt namelijk twee versies van het gen, een van elke ouder. Als je twee lange of korte versies hebt, word je een 'extreem' ochtend- of avondmens.

De studies tonen aan dat ochtendmensen vaker een succesvolle carrière hebben, maar dat nachtmensen creatiever zijn. Verder bleek dat ochtendmensen minder flexibel en welvarend zijn dan nachtmensen. Nachtmensen kampten eerder met overgewicht, snurkten vaker en hadden ook vaker last van slaapapneu.

Slaapritme

Overigens wijzigen slaappatronen naarmate de leeftijd vordert. Zo zijn kinderen vooral ochtendtypes en pubers avondtypes en hoe ouder volwassenen worden, hoe meer ze weer terugvallen naar een ochtendritme.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Opwww.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten