© epa.
De explosies en de brand bij Shell Moerdijk hebben mogelijk voor miljoenen euro's schade veroorzaakt. 'De schade is significant', zegt directeur Paul Buijsingh van Shell Moerdijk. Hij verwacht dat het herstel lang gaat duren. Nadat gisterenavond een reactorvat ontplofte, ontstond een grote brand met metershoge vlammen. Op beelden van bewakingscamera's is daags na de explosies te zien hoe zwaar deze waren.
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft vanmiddag een kort bezoek gebracht aan Shell Moerdijk. De minister vertelde dat hij de indruk heeft dat er lessen zijn geleerd na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. 'De brandweer was snel ter plaatse. Omwonenden zijn snel geïnformeerd. Er is buitengewoon adequaat gereageerd', zei de bewindsman.
Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk zei op een persconferentie dat er geen aanleiding was om het luchtalarm in te zetten. 'We wisten snel wat er in de lucht zat, dat waren geen gevaarlijke stoffen. De rook steeg recht op. Je moet met een luchtalarm oppassen voor de effecten die je teweegbrengt en opletten dat je niet nog meer schrik aanjaagt', aldus Klijs. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt of het een juiste beslissing was om geen sirene te laten horen.
De definitieve klap
Ongeveer 150 Moerdijkers waren vanavond bijeen op een vergadering van de vereniging van huizenbezitters KernWaarde Moerdijk. Ze spraken over een voorstel van de gemeente. Die biedt 95 procent van de taxatiewaarde voor de koopwoningen van mensen die uit het dorp weg willen. Voorafgaand aan de bijeenkomst bleek dat bewoners twijfelen. Veel mensen wonen graag in het dorp, maar voor sommigen was de knal gisteren de definitieve klap. Zij willen nu liever weg.
Shell Moerdijk is geen raffinaderij, maar een chemische fabriek. Op de locatie verwerkt het olie- en chemiebedrijf per jaar meer dan 4 miljoen ton chemische producten. Er was gisterenavond geen speciale activiteit bij de reactor waar de ontploffing gebeurde, zei directeur Buijsingh. Hij heeft dan ook geen enkel idee wat de oorzaak is. Shell liet weten de gebeurtenissen te betreuren. Het concern gaat onderzoek doen naar de oorzaak van explosie en brand.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd op het industrieterrein in Moerdijk. Op datzelfde terrein ging in januari 2011 Chemie-Pack in vlammen op. De onderzoeksraad bekijkt welke vergunningen Shell had en hoe daar toezicht op is gehouden. De raad onderzoekt verder wat er is gedaan met de aanbevelingen na de brand bij Chemie-Pack.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten