zaterdag 27 september 2014
'IS gaat van dorp tot dorp om mensen te onthoofden'
Aan de Turks-Syrische grens is het het hele weekend al onrustig door de grote opmars van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Aan de ene kant slaan tienduizenden Koerden voor de soennitische terreurbeweging op de vlucht vanuit Syrië naar Turkije. Aan de andere kant willen duizenden Koerdische jongeren vanuit Turkije naar Syrië om te vechten tegen IS-strijders.
IS maakte al voor het weekend een snelle opmars naar de grens tussen Syrië en Turkije. Duizenden terroristen belegeren sinds vrijdag onder meer de Noord-Syrische stad Kobani met zwaar geschut. Ook zeker 64 dorpen in de buurt zijn in handen van de terreurgroep gevallen. Vele burgers zijn verkracht en onthoofd.
100.000 Koerden op de vlucht
Turkije zette daarop de grens open voor alle vluchtelingen. Sindsdien zijn ongeveer 100.000 Koerden in grote paniek vanuit Syrië gevlucht. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei vandaag dat het einde nog niet in zicht is. Vooral vrouwen en kinderen maken de oversteek.
Koerden in Turkije konden het leed niet meer aanzien en wilden de lokale bevolking helpen in de strijd tegen IS. Ruim 300 Turkse Koerden zouden inmiddels in Syrië zijn, maar ruim 2.000 andere jongeren werd vandaag nog tegengehouden bij de grens door Turkse veiligheidsdiensten. Die zetten waterkanonnen en traangas in tegen de Koerden die de politie met stenen bekogelden. Door de schermutselingen mochten Koerdische vluchtelingen tijdelijk het land niet in.
Eerder meldde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) al dat in 24 uur tijd 70.000 vluchtelingen naar Turkije zijn gevlucht. Volgens de organisatie moet de Turkse regering rekening houden met de mogelijkheid dat de komende dagen nog eens honderdduizenden migranten het land in stromen.
'IS gaat van dorp tot dorp om mensen te onthoofden'
De Syriërs werden van huis en haard verdreven door de strijd om de noordelijk gelegen stad Kobani. Een Koerdische politicus die in Kobani is, zei dat de IS-strijders onderweg van dorp tot dorp mensen onthoofden en de hoofden dan laten zien aan de bevolking. Volgens een lokale arts zijn er veel doden en gewonden en zijn dringend medicijnen en andere medische spullen voor operaties nodig.
'Ik prijs het Turkse gebaar om deze bevolkingsgroep, die zo plotseling met geweld uit hun huizen zijn verdreven, op te vangen en hulp te bieden', aldus de Hoge VN-Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres. 'De massale instroom toont aan hoe belangrijk het is om ruimte voor asielzoekers vrij te maken en beschikbaar te stellen.' Guterres riep de internationale gemeenschap op Turkije en andere aan Syrië grenzende landen die veel migranten opvangen, te steunen.
Twee extra vluchtelingenkampen
Tijdens het Syrische conflict, dat al meer dan drie jaar duurt, was Kobani een relatief veilig gebied. Meer dan tweehonderdduizend ontheemde Syriërs trokken zelfs naar de stad voor onderdak.
De migranten worden opgevangen in de Turkse provincie Sanliurfa. De Turkse regering zet haast achter de bouw van twee vluchtelingenkampen. De UNHCR heeft al twintig trucks met hulpgoederen naar de vluchtelingen gestuurd en bereidt meer leveringen voor.
IS heeft de afgelopen tijd grote delen van Irak en Syrië onder controle gekregen. Hoewel Syrië al jaren wordt verscheurd door een burgeroorlog, is het aantal vluchtelingen in korte tijd nog niet eerder zo hoog geweest. 'Ik denk niet dat in de laatste 3,5 jaar 100.000 mensen in twee dagen de grens over zijn gegaan', zei een VN-afgevaardigde in Turkije vandaag. Ruim 1,3 miljoen Syriërs zijn sinds de oorlog uitbrak naar Turkije gevlucht. De stad Kobani, die nu gebukt gaat onder IS, is tijdens het burgerconflict relatief veilig geweest, waardoor veel Syriërs daar hun toevlucht hadden gezocht.
Bron
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten