Dankzij een Britse uitvinder bestaan zevenmijlslaarzen niet langer alleen in sprookjes. Met de door Keahi Seymour ontworpen 'bionische boots' kan een mens een snelheid van wel 40 kilometer per uur halen. Ongeveer net zo snel als kangoeroes en struisvogels, waarvan de in San Francisco woonachtige industrieel ontwerper en barman de kunst afkeek.
Als kind was Seymour al gefascineerd door de snelheid die kangoeroes en struisvogels schijnbaar moeiteloos weten te bereiken. De eerstgenoemde dieren halen op volle kracht springend wel 60 kilometer per uur, de laatstgenoemde kunnen een half uur sprinten met een snelheid van zo'n 50 kilometer per uur.
Achillespees
Beide diersoorten rennen op dezelfde manier als mensen met dit verschil dat hun spieren en pezen veel soepeler zijn dan de onze, zo ontdekten Australische wetenschappers in 2010. Met die kennis ging de uit Groot-Brittannië afkomstige Seymour aan de slag. Hij ontwierp een metalen veerconstructie die de achillespees nabootst van struisvogels en kangoeroes en monteerde daar kunststoffen laarzen op.
Tientallen prototypes, vele tests en vier jaar later, waren zijn levensechte zevenmijlslaarzen klaar. In hun huidige vorm kan een mens er een snelheid van 40 kilometer mee halen, bijna net zo snel als de kangoeroes en struisvogels en zelfs als een langzaam rijdende auto.
Maker Faire
De uitvinder toonde zijn bionische boots vorige maand voor het eerst aan het grote publiek tijdens de Maker Faire in New York, een evenement georganiseerd door het tijdschrift Make ter viering van 'ambachtelijke-, technische- en wetenschappelijke projecten en de doe-het-zelf mentaliteit.'
Seymour heeft patent op zijn uitvinding en ontwierp in 2007 ook al een snowboard dat in noodgevallen omgetoverd kan worden tot twee sneeuwschoenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten