woensdag 27 mei 2015

Amerikaanse soldaten verzenden per vergissing dodelijke bacterie

Archiefbeeld ter illustratie. © epa.


"OEPS" Een Amerikaans militair laboratorium heeft per vergissing de dodelijke antrax-bacterie naar negen labo's in het land verstuurd, zo maakte een ambtenaar van Defensie woensdag bekend. Er zou geen gevaar geweest zijn voor de volksgezondheid.

De verscheping gebeurde vanuit een legerlabo in Dugway, in de staat Utah, naar negen commerciële laboratoria in de VS. Alle stalen van de levende bacterie zouden verzegeld zijn geweest. Niemand zou besmet zijn geraakt. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn samen met het Pentagon een onderzoek gestart.

Volgens het leger waren de meeste stalen bestraald, waardoor de bacterie inactief wordt, maar minstens één staal - dat naar een laboratorium in Maryland is verstuurd - bleek wel nog actief. Daar werd dan ook meteen alarm geslagen. Dat gebeurde op 22 mei.

In het legerlabo in Dugway loopt een onderzoeksprogramma naar testen voor biologische wapens. Het programma is opgeschort, in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

Het is niet de eerste keer dat er iets misloopt met gevaarlijke bacteriën in de VS. In juli vorig jaar moesten de commerciële laboratoria tegenover het Congres toegeven dat er iets schortte aan hun veiligheidsprotocol.

Antrax is schadelijk voor mens en dier, het kan ingezet worden als biologisch wapen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten