maandag 22 juni 2015

Welke Amerikaanse dame haalt het briefje van 10?

Kleine kans: Oprah op een dollarbiljet © AD.


Voor het eerst in ruim 100 jaar zal er vanaf 2020 een vrouwengezicht te zien zijn op een dollarbiljet. De Amerikanen weten alleen nog niet wie. Burgerrechtenactiviste Rosa Parks, of misschien wel Oprah Winfrey?

Als een Amerikaan nu een dollarbiljet uit zijn of haar portemonnee pakt, wordt hij of zij aangestaard door oude, al lang geleden overleden mannen. Van de presidenten George Washington op het 1-dollarbiljet tot Benjamin Franklin op dat van 100 dollar. Stuk voor stuk figuren die een duidelijke stempel op de geschiedenis van de Verenigde Staten hebben gedrukt. Maar er zit geen enkele vrouw tussen. De laatste was Martha Washington (de vrouw van), die tot 1896 de zilvercertificaten van 1 dollar sierde.

Na lang lobbyen ging minister van Financiën Jack Lew afgelopen week overstag. Hij besloot dat Alexander Hamilton, een van de founding fathers van de Verenigde Staten, zijn plek op het biljet van 10 dollar vanaf 2020 moet afstaan aan een vrouw.

Tot grote vreugde van Barbara Ortiz Howard van de lobbygroep Women on 20's ('Vrouwen op briefjes van 20'), volgens wie vrouwen nu dan eindelijk door het 'papieren plafond' gaan. ,,Vrouwen hebben een grote bijdrage geleverd aan onze samenleving en cultuur, maar worden niet evenredig vertegenwoordigd,'' zegt ze. Howard hoopt dat een vrouw op een dollarbiljet inspirerend werkt.

Maar wie precies dat nieuwe boegbeeld wordt, dat weet Lew nog niet. ,,We gaan daar deze zomer met heel veel mensen over praten,'' zegt de minister, die in het najaar een knoop wil doorhakken. Hij mag zijn agenda wel leegruimen, want schijnbaar heel Amerika heeft wel een idee welke vrouw het moet worden. Wie worden er genoemd? Een selectie.

Oprah Winfrey
Door veel Amerikanen genoemd, maar Oprah is niet direct een serieuze kandidaat. De kans dat de televisie-icoon wordt gekozen is minimaal, want er gelden twee strenge regels: de persoon moet dood zijn én moet iets substantieels betekend hebben voor de Amerikaanse democratie.

Harriet Tubman
Deze voorvechtster van het afschaffen van de slavernij eindigde op de eerste plek in een online verkiezing door Women on 20s. Tubman (1822-1913) keerde liefst dertien keer terug naar het zuiden van de VS om te helpen bij het bevrijden van slaven. In de VS geldt ze als de 'Mozes' van haar tijd.

Rosa Parks
Beroemd burgerrechtenactiviste, die vooral bekendheid verwierf als de zwarte vrouw die in 1955 weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke passagier. Het Hooggerechtshof stelde haar uiteindelijk in het gelijk: scheiding tussen blanken en zwarten was vanaf dat moment onwettig.

Eleanor Roosevelt
De echtgenote van Franklin D. Roosevelt maakte naam door in de jaren '30 en '40 als First Lady haar eigen mening te ventileren, onder meer over burgerrechten, iets wat haar niet altijd in dank werd afgenomen. Na WOII maakte ze zich hard voor de invoering van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Sally Ride
Ze is de eerste Amerikaanse in de ruimte en kan volgens een commentaar in de krant USA Today als groot voorbeeld dienen voor jonge vrouwen om - vrijwel letterlijk - het hoogst haalbare na te streven. Maar voor Ride geldt wat voor Oprah geldt: voor de democratie heeft ze niet veel betekend.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten