woensdag 21 oktober 2015

Duitsland houdt adem in na aanslag op politica

© anp.


Duitse politici vrezen voor meer geweld na de aanslag, zaterdag, op een lokale politica in Keulen. Henriette Reker (58), die zondag de burgemeestersverkiezingen won, raakte zwaargewond toen een man haar met een jachtmes aanviel.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU), waarschuwde voor een 'radicalisering van het debat over vluchtelingen'. De aanvaller, Frank S., een 44-jarige werkloze huisschilder, zou hebben gehandeld uit vreemdelingenhaat.

De Bondsrepubliek kampt met de instroom van honderdduizenden vreemdelingen. De weerstand tegen de migranten neemt onder een deel van de bevolking toe. Bijna dagelijks hebben aanslagen op asielzoekerscentra plaats. Dit weekend brandden in Hamburg noodcontainers uit van een opvanglocatie.

,,Ik ben al langer bezorgd over de met haat vervulde taal en de gewelddadige acties,'' reageerde minister De Maizière. Bondskanselier Angela Merkel (CDU), die zondag de Turkse president Erdogan bezocht in een poging een oplossing te vinden voor de aanhoudende vluchtelingenstroom, zei 'geschokt' te zijn door de aanslag.

Aanval
Nietsvermoedend dacht Henriette Reker zaterdagmorgen een roos aan te nemen van Frank S. op een groentemarkt in Keulen-Braunsfeld, toen de man plotseling op haar in begon te steken. Reker raakte zwaar gewond aan hals en luchtpijp.

Frank S. verwondde nog vier omstanders - van wie één ernstig - eer hij door een agent, die buiten diensttijd de markt bezocht, kon worden overmeesterd. Reker werd met spoed overgebracht naar het universiteitsziekenhuis, waar haar leven dankzij een noodoperatie kon worden gered. De burgemeestersverkiezingen in de op drie na grootste stad van de Bondsrepubliek gingen zondag gewoon door.

Neonazi
Het geweldsincident in Keulen beneemt velen in Duitsland de adem. Het is de eerste rechtstreekse moordaanslag op een politicus die verband houdt met de huidige vluchtelingencrisis. Frank S., die tijdens zijn daad onder meer uitriep ,,Ik doe het voor julie kinderen!,'' heeft een verleden in het neonazimilieu. Tijdens het politieverhoor zou S. hebben gezegd dat asielzoekers de arbeidsplaatsen van Duitsers afnemen. Direkt na de aanslag beweerde hij: ,,Ik bescherm jullie allen. Ik moest het doen.''

Henriette Reker is als lokale politica in Keulen verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen in de Domstad, niet ver van de grens met Nederland. Zij heeft zich geregeld positief uitgesproken over de ruimhartige opstelling van kanselier Angela Merkel (CDU) in het vluchtelingenvraagstuk. Nog afgelopen vrijdag kregen gemeentes in de regio Keulen opdracht om plek voor in totaal 7500 vluchtelingen vrij te maken.

Rudolf Hess
Frank S. zou in de jaren '90 hebben gesympathiseerd met de Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei, een neonazivereniging, die in 1995 werd verboden. Hij zou, volgens Duitse media, hebben meegelopen in demonstraties ter ere van Rudolf Hess, Hitlers plaatsvervanger, die in 1987 in Berlijn-Spandau in gevangenschap zelfmoord pleegde.

Hoe groot in Duitsland de zorgen zijn over de verwerking van de vluchtelingenstromen blijkt uit het voorstel van Rainer Wendt, de voorzitter van de politievakbond, om aan Duitslands grenzen een hek op te richten en asielzoekers te stoppen. ,,Onze binnenlandse rechtsorde is in gevaar,'' zei Wendt tegen Die Welt am Sonntag. ,,Ik vrees sociale onrust. Iemand moet aan de noodrem trekken.''




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten