maandag 24 oktober 2011

Libië start onderzoek naar dood Kadhafi

© photo news

De Libische Nationale Overgangsraad (NTC) richt een commissie op die de dood van de voormalige dictator Mouammar Kadhafi moet onderzoeken. Dat heeft NTC-voorzitter Mustafa Abdel Jalil later weten. Kadhafi kwam vorige week donderdag om het leven.


De oprichting van de commissie is een reactie op verschillende uitspraken van de internationale gemeenschap. Zo lieten Rusland en Zuid-Afrika eind vorige week nog weten dat de voormalige Libische leider niet gedood had mogen worden.

Volgens Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, had Kadhafi recht op een behandeling als krijgsgevange, zoals internationale regels voorschrijven. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma oordeelde dat Kadhafi uitgeleverd had moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Oorlogsmisdaad
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft ook al opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek. Volgens de organisatie is er sprake van een oorlogsmisdaad, mocht blijken dat Kadhafi na zijn gevangenname doelbewust is neergeschoten.

Ook de VN en de VS eisen duidelijkheid over hoe de ex-leider aan zijn einde is gekomen.








De Nationale Overgangsraad heeft nu beslist om een commissie in het leven te roepen die duidelijkheid moet brengen over de omstandigheden van Kadhafi's overlijden.

Vuurgevecht
De voormalige Libische leider kwam vorige donderdag om het leven, in omstandigheden die nog niet helemaal opgehelderd zijn. Volgens de Libische regering bezweek Kadhafi aan een schotwonde in zijn hoofd. Hij zou geraakt zijn tijdens een vuurgevecht tussen zijn aanhangers en troepen van de nieuwe machthebbers. Wie de kogel precies afvuurde, zou echter niet meer te achterhalen zijn. (adha)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten