maandag 21 november 2011

Formatie België weer terug bij af


© ap

De vorming van een regering in België lijkt weer terug bij af. Formateur Elio Di Rupo gooide vanmiddag na een half jaar het bijltje erbij neer. Ook ruim 17 maanden na de laatste verkiezingen blijven de Belgen verstoken van een nieuw kabinet.

© reuters
Het jongste obstakel bleek de begroting voor volgend jaar. De Waalse socialist Di Rupo onderhandelde met zes partijen over de noodzakelijke sanering van ruim 11 miljard euro. De liberalen pleitten voor meer hervormingen en besparingen en minder belastingen, maar die eisen gingen Di Rupo te ver in de strijd tegen het te grote begrotingstekort.

Hij bood maandagmiddag zijn ontslag aan aan de koning. Die heeft nog niet beslist. Volgens Vlaamse media kan de stap van Di Rupo ook een tactische zet zijn om de druk op te voeren. Mogelijk hoopt hij de liberalen tot toegevingen te bewegen.

De koning herinnerde in een verklaring aan de ernst van de huidige situatie. Hij benadrukte dat een zeer snelle oplossing van de politieke crisis noodzakelijk is. Albert vroeg de onderhandelende partijen ,,de komende uren'' een bezinningsperiode te nemen om de gevolgen van een mislukking in te schatten en om actief naar een oplossing te zoeken.








Onder Di Rupo werden al belangrijke doorbraken bereikt, onder meer over een staatshervorming waardoor de gewesten Vlaanderen en Wallonië meer bevoegdheden krijgen. Na de verkiezingen van juni vorig jaar was Di Rupo door de koning tot zogenoemde preformateur benoemd. Maar hij slaagde er niet in tot een akkoord te komen en stopte na bijna 2 maanden.

Na een reeks vergeefse pogingen door andere toppolitici benoemde koning Albert de Franstalige Di Rupo in mei tot formateur met de opdracht ,,elk initiatief te nemen'' om een federale regering te vormen. Di Rupo onderhandelde uiteindelijk met de liberale, christendemocratische en sociaaldemocratische partijen uit Vlaanderen en van Franstalige kant.

De grote afwezige bij de formatie, de Vlaams-nationalistische N-VA, bood eerder maandag al aan samen met de christendemocraten en liberalen een noodregering te vormen. De N-VA is de grootste partij van België.

België staat onder druk van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, om midden december een begroting te presenteren. Anders volgt mogelijk een boete. De begroting kan ook worden opgesteld door de demissionaire regering-Leterme. (ANP/Redactie

Bron:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten