vrijdag 25 november 2011

Onrust over zeer dodelijk griepvirus

© THINKSTOCK

Nederlandse onderzoekers hebben in het laboratorium een dusdanig dodelijk griepvirus weten te creëren dat nu wordt uitgezocht of het openbaren van de onderzoeksgegevens wel wenselijk is. Amerikaanse deskundigen vrezen dat daardoor gedetailleerde informatie in verkeerde handen terechtkomt en terroristen het virus als biologisch wapen zullen inzetten.
Dat meldt de Volkskrant vandaag. Ron Fouchier, hoogleraar virologie aan het Rotterdamse Erasmus MC, slaagde erin om een zeer besmettelijke variant te maken van het vogelgriepvirus H5N1. Dit virus komt weinig voor bij mensen, maar als iemand getroffen wordt dor het virus, dan is dat vaak dodelijk. Wereldwijd zijn zo'n 500 mensen overleden aan de vogelgriep, onder wie een Nederlandse dierenarts.








Fouchier kreeg de opdracht om uit te zoeken of het H5N1-virus een pandemie kan veroorzaken. Veel wetenschappers zijn daar sceptisch over, maar Fouchier toont met zijn onderzoek hun ongelijk aan: slechts een paar mutaties in het virus-dna, die ook op natuurlijke wijze kunnen ontstaan, veranderen H5N1 in een zeer besmettelijke variant.

De controversiële studies hebben onder wetenschappers geleid tot een debat over de grenzen aan de wetenschappelijke vrijheid. Sinds de aanslagen van 11 september is de angst voor bioterrorisme zo groot dat die vrijheid onder vuur ligt.
(Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten