donderdag 24 november 2011

Knaap kan fatale hartaanval krijgen als hij lacht



De zevenjarige Bradley Burhouse lijdt aan een zeldzame hartaandoening. Als hij lacht op zich opwindt, loopt hij het risico te bezwijken aan een hartaanval. Oorzaak is het abnormaal hoge hartslagritme van de Britse jongen. Dat meldt de Daily Mail.

Bradley en zijn moeder Toni.
Eerder dit jaar stortte de jongen in elkaar. Dokters stelden vast dat Bradley aan ventriculaire tachycardie lijdt. In rusttoestand slaat zijn motor van 120 tot 200 slagen per minuut. Dat is minstens tweemaal sneller dan normaal. De aandoening wordt veroorzaakt door verkeerde elektrische impulsen in de lagere hartkamers. Deze storingen domineren het normale hartslagritme, waardoor de hartkamers sneller dan normaal gaan samentrekken. Gevolg is, dat het hart het bloed sneller wegpmompt en de hartkamers geen tijd genoeg krijgen om bloed op te nemen. Dit kan tot pijn in de borst, duizeligheid en flauwvallen leiden.








Grondig onderzoek
De aandoening kan worden verholpen met medicatie of een operatie, maar is ook al dodelijk gebleken bij sommige kinderen. Als de toestand van Bradley verslechtert, is het risico niet uitgesloten dat zijn hersenen en spieren geen bloedtoevoer meer krijgen. De komende weken wordt de jongen uit Huddersfield grondig onderzocht en zullen de artsen bepalen hoe zij de knaap het best kunnen helpen.

Rustig blijven
De jongen kreeg alvast de raad om zo veel mogelijk rustig binnen te blijven. Bradley moet nu vooral leren zich kalm te houden. Hij mag zelfs niet meer met zijn twee broers en z'n zus buiten spelen. (eb)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten