woensdag 30 november 2011

Ziekenhuisbacterie MRSA blijkt onverwoestbaar


Van een Europees onderzoek naar de ziekenhuisbacterie, onder leiding van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, werden gisteren de resultaten bekendgemaakt in Brussel. De ziekenhuisbacterie MRSA zou zich zo sterk hebben aangepast aan het ziekenhuis dat hij buiten deze omgeving moeilijker kan overleven. Toch blijft hij een resistente bedreiging voor de gezondheid van patiënten.
MRSA is de afkorting voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus. De staphylococcus aureus is een huidbacterie die bij ongeveer 30 procent van alle mensen terug te vinden is, bijvoorbeeld in de neusholte of slijmvliezen. Dragers worden dan ook aangespoord met een arts te overleggen vooraleer ze ziekenhuisbezoeken doen om kans op besmetting te voorkomen.

De symptomen zijn niet altijd hetzelfde en zelfs niet noodzakelijk zichtbaar, wat de diagnose bemoeilijkt. De gevolgen van een besmetting kunnen gaan van huid- en wondinfecties tot urineweginfecties en longontstekingen.

Korte geschiedenis
Sinds 1960 komt MRSA al voor in ziekenhuizen en het is pas sinds de jaren '90 dat de resistente bacterie ook daarbuiten opduikt. De laatste jaren veelal in de sector van de veehouderij. De ongevoeligheid voor meticilline en andere antibiotica begon eveneens in 1960, een jaar nadat het antibioticum meticilline op de markt kwam. Langzamerhand heeft de resistentie zich nog verder opgebouwd, waardoor infecties met MRSA moeilijker behandelbaar zijn. Antibiotica die wel werkt is doorgaans een stuk duurder en veroorzaakt veel meer bijwerkingen.

Antibioticagebruik
MRSA is niet 'ontsnapt' uit het ziekenhuis, maar werd binnengebracht in veehouderijen door het gebruik van antibiotica. Het uitroeien ervan zou volgens de wetenschappers onmogelijk zijn. Wiskundig onderzoek toont aan dat intensieve contacten tussen boerderijen de besmetting in stand houden, zelfs al zou de bacterie slechts in kleine mate voorkomen.








Ziekenhuisbacterie
Uit het Europees onderzoek blijkt dat de MRSA-stam die voorkomt in ziekenhuizen zich zodanig heeft aangepast aan het ziekenhuis, dat hij intern zeer moeilijk te bestrijden is, maar zich daarbuiten nauwelijks nog verspreidt. De resistentie voor meerder soorten antibiotica is misschien gestegen, maar de groei van MRSA is aanzienlijk vertraagd.

Daartegenover is de variant die buiten ziekenhuizen voorkomt een stuk minder resistent, maar deze MRSA-stam vertoont dan weer een normale groei.

Onverwoestbaar
Ook al hebben heel wat ziekenhuizen de bacterie goed in de hand, hij is genetisch flexibel en past zich dan ook makkelijk aan onder nieuwe omstandigheden. MRSA blijft dus een risico want een oplossing is nog steeds niet gevonden.

Leidend onderzoeker en microbioloog Ad Fluit stelt dat isolatie van patiënten en een voorzichtige of zelfs terughoudende omgang met antibiotica de enige maatregelen zijn die kunnen worden genomen om de bacterie binnen de perken te houden. Daarnaast blijft hygiëne de sleutel tot het voorkomen van besmettingen. (lf)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten