donderdag 22 maart 2012

Noodwet om Breivik permanent achter tralies te houden

De Noorse regering wil met een noodwet ervoor zorgen dat Anders Behring Breivik voor de rest van zijn leven niet meer vrijkomt. Dat blijkt uit het wetsvoorstel waarover de Noorse TV2 vanochtend berichtte.

'Een patiënt zou voor zijn eigen veiligheid opgesloten kunnen blijven in een behandelingsinstituut zolang de politie meent dat er gevaar is dat iemand hem wil aanvallen voor wat hij heeft gedaan', zou er in het voorstel staan. 'Het gaat daarbij om heel speciale gevallen waarbij de patiënt zware of schokkende handelingen heeft begaan, zoals het plegen van massamoord.'

Veroordeelden voor zulke misdaden zouden met de nieuwe regels een eigen zwaarbeveiligde afdeling krijgen binnen de Ila-inrichting waar Breivik nu ook vastzit. Daar wordt al gewerkt aan een 'gevangenis binnen een gevangenis', aldus de directeur van het complex.

Stemming in parlement
Volgens TV2 vraagt de Noorse regering voor medio april aan het Noorse parlement om over het wetsvoorstel te stemmen. De rechtszaak tegen Anders Behring Breivik begon enkele weken geleden. Als de wet direct van kracht wordt, moeten de Noorse rechters in de zaak de nieuwe regels meewegen in hun oordeel.

Anders Behring Breivik heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood op 22 juli vorig jaar van 77 mensen, bij een bomaanslag in Oslo en bij een schietpartij op het eiland Utøya.

Bron:

Lees ook: Breivik content met toerekeningsvatbaarheid
Lees ook: Smadelijke excuses en zelfmedelijden op proces Breivik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten