dinsdag 20 maart 2012

Tropische storm vernielt stad in Australië

Een tropische storm heeft in het noorden van Australië lelijk huisgehouden in het stadje Townsville. De mini-wervelstorm, die snelheden haalde van meer dan 110 km/u, vernielde in de vroege ochtend een zestigtal gebouwen. Dertien mensen raakten gewond. De storm rukte tientallen daken van de huizen, knapte stroomleidingen en blies auto's en bomen omver. De stad aan de oostkust van het continent werd tot rampgebied uitgeroepen.

Anna Bligh kwam als premier van de deelstaat Queensland al een kijkje nemen. "Ik ben gechoqueerd door de omvang van de schade. Enkele slachtoffers zullen gedurende maanden niet meer kunnen terugkeren naar hun huis."

"Het hele huis daverde op zijn grondvesten, vooral de bovenste verdieping. Het lawaai was oorverdovend", aldus bewoonster Erin Matinca op televisiezender ABC. Ze werd wakker toen de wind de meubelen in het huis had omvergeworpen. "We moesten in de gang blijven, dat was de enige plaats die veilig was voor rondvliegend vensterglas."

Aanhangwagen paar huizen verder
De ware omvang van de vernieling was pas bij dageraad zichtbaar, vertelde Tony Ebon. De storm had zijn twee ton zware aanhangwagen een paar huizen verder geblazen. Shane Fayers en zijn gezin vluchtten in het toilet van hun woning toen de storm hun huis vernielde. Dak en muren werden weggerukt.

"Het duurde slechts een tiental minuten. Ik kon voelen hoe het huis werd uiteengereten. Dat was redelijk wild", zei Fayers. Soldaten van een nabijgelegen kazerne zijn opgeroepen om mee de schade te helpen opruimen.




Bron: Bekijk de beelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten