woensdag 21 maart 2012

Telescoop kijkt dieper dan ooit het universum in

Op het eerste gezicht lijkt het op een 'gewone' sterrenfoto, maar bij nadere bestudering van het ruimtebeeld, gemaakt door de Vista telescoop in Chili leert dat iedere 'ster' op de foto in feite een heel sterrenstelsel is, die zich bovendien op enorme afstanden van de aarde bevinden.


Om tot deze beelden te komen, moest het Eurpean Southern Observatory (ESO) dat de telescoop in Chili in beheer heeft, wel een enorme technische krachtproef uithalen.

De telescoop werd 50 keer exact op hetzelfde stukje hemel gericht en dat stuk werd in die sessies gedurende 55 uur belicht, wat tot de diepste infraroodbeelden van het heelal die ooit gemaakt zijn resulteerde. Bovenstaande foto is feitelijk het resultaat van 6000 foto's die over elkaar heen gelegd zijn. In totaal is er 6 terabyte aan informatie vergaard.

Ieder stipje op de foto is een sterrenstelsel dat op zijn beurt weer uit miljarden sterren bestaat. De foto is in feite een tussenresultaat. Er wordt nog enkele jaren doorgegaan met het belichten van hetzelfde stukje hemel. Gehoopt wordt zo nog een nauwkeuriger beeld te scheppen van verafgelegen sterrenstelsel en ook nog dieper in het heelal te kijken.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten