vrijdag 23 maart 2012

Sterk ruikend voedsel vermindert eetlust

Mensen eten minder van voedsel met een sterke geur. Van sterk ruikend eten nemen zij namelijk kleinere hapjes en daardoor ontstaat eerder een verzadigd gevoel. Toevoegen van aroma aan voedingsmiddelen kan daarom helpen bij de bestrijding van overgewicht, denken onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

Volgens de onderzoekers geeft een voedingsproduct minder geur af als er kleinere hapjes worden genomen. Dat verklaart volgens hen ook waarom mensen muizenhapjes nemen van voedsel dat ze niet kennen of niet lekker vinden.

De wetenschappers lieten proefpersonen in het Restaurant van de Toekomst op de campus van de universiteit vla eten. De proefpersonen kregen geuren rechtstreeks in hun neus en mochten ondertussen zelf bepalen hoeveel vla ze wilden eten. Hoe sterker de geur werd, hoe kleiner de hapjes die de proefpersonen onbewust namen, aldus de onderzoekers. Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat het nemen van kleine hapjes leidt tot minder eten.

De onderzoekers denken dat de inname van voedsel met 5 tot 10 procent kan worden verminderd als er extra geur aan het eten wordt toegevoegd. Dat betekent een flinke besparing op het aantal calorieën per maaltijd.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten