zondag 17 juni 2012

Centrumrechts nek aan nek met extreemlinks in Griekse exitpolls

De Griekse verkiezingen, cruciaal voor de toekomst van de euro, zijn uitgedraaid op een nek aan nekrace tussen het centrumrechtse Neo Dimokratia en het extreemlinkse Syriza. De Neo Dimokratia van Antonis Samaras haalt volgens de exitpolls tussen de 27,5 en de 30,5 procent, maar het extreemlinkse Syriza van Alexis Tsipras volgt met een score van tussen 27 en 30 procent vlak daarachter. De grootste partij krijgt 50 extra zetels. Het socialistische PASOK zou zo'n 12 procent halen.

Het is nog niet meteen duidelijk wie aan kop ligt: de Europagezinde conservatieven van Nea Dimokratia of de eurosceptische radicaal-linksen van Syriza, al melden sommige bronnen een zeer lichte voorsprong voor Nea Dimokratia met 27,5 tot 30,5 procent van de stemmen. Syriza zou tussen de 27 en 30 procent zitten.







Besparingen
De verkiezingen zijn cruciaal voor de toekomst van de euro. Het Nea Dimokratia van Antonis Samaras houdt vast aan het besparingsplan van de EU en het IMF, in ruil voor 240 miljard euro krediet (sinds 2010) en 107 miljard kwijtschelding van schulden. Samaras wil wel het besparingstraject heronderhandelen om weer met groei aan te knopen. Het radicaal-linkse Syriza van Alexis Tsipras wil daarentegen het besparingsplan, dat in februari goedgekeurd werd door het parlement, vervangen door een links relancebeleid, gericht op de hernationalisatie en herverdeling van middelen.

Exit dreigt
Als Syriza de verkiezingen wint, dreigt voor Griekenland een exit uit de eurozone, wat voor een grote financiële chaos kan zorgen. Hier en daar wordt geïnsinueerd dat dit ook het einde van de euro zou kunnen betekenen.

9,9 miljoen kiezers
Ongeveer 9,9 miljoen Grieken brachten hun stem uit. Ze moesten opnieuw het stemhokje in omdat na een eerste stembusslag begin mei geen regeringscoalitie gevormd kon worden. De stembureaus openden om 7 uur (plaatselijke tijd) en sloten om 19 uur de deuren. De eerste officiële resultaten worden rond 20 uur verwacht.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten