maandag 19 november 2012

Prins Friso vertoont 'tekenen van zeer gering bewustzijn'

Prins Friso vertoont sinds kort af en toe tekenen van 'zeer gering bewustzijn'. Maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst blijft 'de prognose erg onzeker' en is het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. 'Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is', verklaarde de RVD.

De koninklijke familie en het gezin van prins Friso zijn 'dankbaar voor betoonde terughoudendheid van de media sinds het ongeluk van de prins'. Prinses Mabel wordt in de verklaring van de RVD geciteerd: 'Dit is de zwaarste periode van mijn leven. Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd.'

De prins werd op 17 februari tijdens een skitocht in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine. Hij kreeg lange tijd geen zuurstof en raakte in coma. Na enkele dagen in een hospitaal in Innsbruck te hebben gelegen, wordt hij sinds begin maart verzorgd in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Lange tijd was er volgens de RVD geen verandering in de toestand van de prins. Eind september meldde Desmond Tutu, vriend van Mabel, dat Friso zijn ogen opende en glimlachte toen zijn vrouw hem begroette. Wanneer dat zou zijn gebeurd, bleef onduidelijk.

Twijfel
'Minimal consciousness', zoals de gezondheidstoestand van prins Friso ook wordt genoemd, betekent dat een comapatiënt na lange tijd weer af en toe kan reageren op vragen of prikkels uit zijn omgeving. Dat zei neuroloog-intensivist Michaël Kuiper. 'Iemand die in een coma belandt, heeft geen dag- en nachtritme en heeft zijn ogen gesloten. Na een tijdje verandert dat in een vegetatieve toestand. Dan heeft iemand wel een ritme, kan hij soms gapen of doet hij bijvoorbeeld zijn ogen open en dicht. Hij reageert echter nog niet op prikkels uit zijn omgeving. Bij 'minimal conciousness', minimaal bewustzijn, gebeurt dat wél af en toe.'

Na een periode van minimaal bewustzijn treden bij sommige patiënten opnieuw veranderingen op. Zij gaan dan duidelijker reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld via woord en gebaar. Daadwerkelijk uit de coma ontwaken is nóg een flinke stap verder. Kuiper betwijfelt of dat in het geval van prins Friso ooit mogelijk is.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten