zaterdag 24 november 2012

Zware storm verwacht met kans op overlast en schade

Meerdere weerdiensten kondigden vandaag aan dat het morgen hard zou gaan waaien. Vooral in de kustprovincies, en rond het IJsselmeer, worden flinke windstoten verwacht. Een zuidwesterstorm met windsnelheden tot zo'n 90 kilometer per uur was de verwachting. Weerplaza meldt nu dat de storm, volgens computerberekeningen, zwaarder zal uitvallen en waarschuwt voor mogelijke overlast en schade.

Naar verwachting zwelt de wind aan de Zeeuwse kust morgen al in de vroege ochtend aan tot stormachtig, windkracht 8. In de uren daarna krijgt ook het noorden en noordwesten van het land, volgens Weerplaza, met de stormdepressie te maken. Aan het einde van de ochtend staat er een volle zuidwesterstorm langs de hele noordwestkust en op de Wadden.

Zware storm
Het gaat in hoofdzaak om storm, met windkracht 9. Er bestaat echter een reële kans dat korte tijd zelfs windkracht 10 wordt gehaald. Zware storm dus. Verder landinwaarts staat beduidend minder wind, maar waait het desalniettemin ook vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 of 6.

Verder treden er zware windstoten op, van 75 tot 90 kilometer per uur. In de kuststrook worden de zwaarste windstoten gehaald, met een snelheid van 90 tot 110 kilometer per uur. Op de Wadden ligt de windkracht daar mogelijk nog iets boven.

Met name deze windstoten kunnen op uitgebreide schaal voor overlast en schade gaan zorgen, waaronder bijvoorbeeld aan hoge gebouwen. Echt koud wordt het ondanks de storm niet. Met zo'n 10 tot 13 graden is het zelfs 'zacht' te noemen. Wel is het overal grijs en regenachtig. Later op de dag zakt de temperatuur en neemt de wind af. In de noordelijke kustprovincies blijft het echter tot 's avonds flink waaien.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten