zaterdag 30 maart 2013

De risico's van het zomeruur voor onze gezondheid

We draaien de klok vannacht om 2 uur een uurtje voorwaarts. Dat betekent niet alleen dat we een uur van onze nachtrust verliezen, volgens onderzoeken zijn ook allerlei kwaaltjes verbonden met de uursverandering.

Het risico op een hartaanval zou morgen aanzienlijk groter zijn dan op een normale zondag. Uit statistieken van het William Beaumont Hospital in het Amerikaanse Michigan blijkt dat het aantal hartaanvallen in de week na de invoering van het zomeruur 17 procent hoger ligt dan het gemiddelde. De dag na de uursverandering ligt het aantal hartaanvallen zelfs 71 procent boven het aantal van de zondag daarvoor.

Onderzoekers stellen in het Amerikaanse tijdschrift voor cardiologie dat door de uursverandering in de lente de hormonen wijzigen en de bloeddruk stijgt. Dat verhoogt het risico op een hartaanval. Opvallend is dat aan de invoering van het winteruur in de herfst helemaal geen hartrisico's verbonden zijn.

Concentratie
Ook op maandag zijn we nog niet verlost van de effecten van het zomeruur. Tieners blijken op school minder goed te presteren, maar dat zal in de eerste week van de paasvakantie dit jaar geen probleem zijn. Zoekmachines op het internet merken dan weer dat er tijdens de werkuren meer gezocht wordt naar entertainment op het web.

Britse cijfers tonen aan dat het aantal ongevallen in het verkeer hoger ligt in de week na de uursverandering. Al geven onderzoekers toe dat dit ook te maken heeft met het feit dat het 's ochtends langer donker is op de weg.

Week
Slaapexpert Yvonne Harrison van de Liverpool John Moores University stelt dat de gevolgen van dat ene uurtje minder slaap groter zijn dan we zouden vermoeden. En het duurt een week voor we de effecten helemaal van ons af kunnen schudden.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten