dinsdag 26 maart 2013

IJslandse vulkaan Hekla wordt wakker

Op de IJslandse vulkaan Hekla is de afgelopen uren seismische activiteit waargenomen. Dat heeft de autoriteiten ertoe aangezet de 'onzekerheidsfase' af te kondigen, de laagste alarmfase. De Hekla is een van de actiefste vulkanen op het eiland.

Het IJslandse meteorologische en vulkanische instituut heeft op zijn website laten weten dat er een verhoogde activiteit waargenomen is, 'hoger dan het niveau van de laatste weken'. De politie adviseert de mensen om niet in de buurt van de vulkaan te gaan wandelen, maar een verbod is niet uitgevaardigd.

De 'ongewone activiteit' van de vulkaan zorgt voor verhoogde waakzaamheid. Het alarmniveau voor de luchtvaart werd aangepast van 'groen' naar 'geel'.

'De waarschuwing is een gevolg van een reeks aardbevingen', zegt Vidir Reynisson van de IJslandse politie. 'Maar dat betekent niet dat er daarom een uitbarsting op stapel staat.' Toch maken wetenschappers zich zorgen: de Hekla barst gemiddeld om de tien jaar uit en de laatste uitbarsting dateert van 2000.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten