vrijdag 29 maart 2013

'Noord-Korea is klaar om af te rekenen met Amerika'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vrijdag gezegd dat zijn raketten klaar zijn 'om af te rekenen met Amerika'. De oorlogsretoriek volgt op een trainingsmissie van twee B-2 bommenwerpers van de Amerikaanse krijgsmacht die donderdag langs Noord-Korea scheerden.


De twee stealth bommenwerpers, in staat een nucleaire lading te dragen, stegen donderdag op van een Amerikaanse luchtmachtbasis, vuurden hun munitie af op een Zuid-Koreaanse eilandengroep en keerden huiswaarts. Kim riep daarop vrijdag de legertop bij zich voor een 'dringende bespreking'. Hij zette zijn handtekening onder een plan om raketten in stelling te brengen en gaf het leger opdracht zich klaar te maken voor een aanval op het Amerikaanse vasteland, Zuid-Korea, Guam en Hawaii. Volgens het staatspersbureau KCNA 'is de tijd gekomen om af te rekenen met de Amerikaanse imperialisten.'

Eenzijdige actie
Rusland heeft vrijdag gewaarschuwd dat de toegenomen militaire activiteit rondom Noord-Korea ongewenste spanningen kan veroorzaken in de regio. Daarmee leverde het land impliciet kritiek op de militaire oefening van de Amerikanen.




'We zijn bezorgd dat er naast de adequate, collectieve reactie van de VN-Veiligheidsraad, ook eenzijdige actie wordt ondernomen door de militaire activiteit op te voeren', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, tijdens een persconferentie. 'De situatie kan simpelweg uit de hand lopen.'

Wapengekletter
De dreigementen van Noord-Korea zijn geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk een oorlog dreigt, maar zijn er veeleer op gericht Zuid-Korea te dwingen tot een versoepeling van zijn beleid. Ook hoopt Pyongyang dat de dreigementen Washington ertoe zullen brengen hulp te leveren en directe gesprekken te beginnen. Bovendien verstevigt Kim zijn reputatie in eigen land met het wapengekletter.

KCNA berichtte dat Noord-Korea en de Verenigde Staten hun geschillen alleen kunnen beslechten met 'fysieke middelen'.

China, de enige bondgenoot die Noord-Korea nog heeft, riep op tot terughoudendheid op het Koreaanse schiereiland. Het veroordeelde de Amerikaanse trainingsmissie niet.

'We hopen dat de relevante partijen samen zullen werken en zullen streven naar en ommekeer in deze gespannen situatie', zei Hong Lei, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron
Lees ook: Noord-Korea: 'Kernoorlog is al aan de gang'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten