zondag 26 mei 2013

Vanaf maandag even droger, warmer en zonniger weer

Het was even wachten, maar de lente lijkt er uiteindelijk toch te komen. Vanaf maandag gaat de wind draaien naar het westen en stroomt drogere en warmere lucht het land binnen. Dinsdag kan het eindelijk weer eens 20 graden worden, meldt weerplaza zondag.

De wind zit vandaag nog wel in de noordwesthoek, waardoor het niet heel warm wordt. Morgen en dinsdag worden mooie dagen met flink wat zon en temperaturen van 18 tot 21 graden.

De nacht naar dinsdag wordt koud. Vooral het noordoosten lijkt kans te maken op vorst aan de grond. De koude nacht is mogelijk doordat er amper wind staat en het vrijwel onbewolkt zal zijn. Ook dinsdagochtend houden we die omstandigheden. Bij flink wat zon loopt de temperatuur daardoor snel op. Uiteindelijk wordt het 's middags 18 tot 21 graden.

Hoe lang we dinsdagmiddag van die temperaturen kunnen genieten is nog niet zeker. Vanuit Frankrijk nadert een gebied met regen en onweer. De huidige planning is dat de buien tegen de avond de grote rivieren oversteken. Het noorden kan dinsdag dus nog aan de barbecue, de rest van het land kan dat beter maandagavond doen.






Begin juni
Na de onweersbuien stroomt minder zachte lucht het land in. De tweede helft van de week liggen de maxima waarschijnlijk rond 15 graden. Echt zomers, met maxima boven de 20 graden op meerdere dagen, wordt het op zijn vroegst ergens in de eerste week van juni. Morgen en dinsdag dus proberen volop te genieten.

De weerbureaus lijken te verschillen van mening over de lange termijn. WeerOnline voorziet een fraai begin van de maand juni met stabiel lenteweer en temperaturen van rond 20 graden vanaf vrijdag.

Deze lente gaat volgens de meteorologen de boeken in als koudste sinds 1962. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur uit op 7,3 graden, waarschijnlijk net genoeg om 1984 voor te blijven, toen het gemiddeld 7,5 graden was in de lente.

In De Bilt werden nul zomerse dagen geteld, waar normaal in de lente 4 dagen boven de 25 graden zouden moeten zijn. Alleen Zuid-Nederland kende een zomerse dag.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten