maandag 12 augustus 2013

Advocaat kunstroof: alle doeken bestaan nog


’Nederland heeft schilderijen aan eind van proces terug’

© epa.

Alle zeven gestolen schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal bestaan nog en kunnen aan het Nederlandse volk worden teruggegeven.

Vasii is de raadsvrouw van een van de hoofdverdachten van de kunstroof, die dinsdag voor de rechter in Boekarest moet verschijnen. Zij wil dat de Nederlandse politie het onderzoek naar de spectaculaire diefstal weer overneemt van de Roemenen.

Teruggave schilderijen
De advocate zal daartoe dinsdag een verzoek indienen bij de rechters. Tegelijk zal ze vragen om de behandeling van de zaak tot september aan te houden. Vasii zei ervan overtuigd te zijn dat tegen die tijd alle zeven gestolen meesterwerken teruggeven kunnen worden aan Nederland. 'En dat zal het proces natuurlijk geweldig beïnvloeden', verklaarde ze maandag tegenover het ANP.

Ze baseert haar uitspraken op verklaringen van haar cliënt, die de doeken per auto naar Roemenië vervoerd heeft. Ook verwijst ze naar de in haar ogen klungelige onderzoeken naar de as uit de kachel, waarin volgens politie en justitie de schilderijen verbrand zijn. 'Daarom wil ik ook dat het onderzoek wordt overgedaan door mensen uit Nederland. Wat de schilderijen betreft: wij zijn als advocaten op dit moment bezig ze terug te halen, op aanwijzing van mijn cliënt.' Vasii kon niet zeggen welke dat zijn, maar zal daar tijdens de zitting dinsdag op ingaan.

Dramatische verandering
Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog steeds van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand. Vasii liet eind vorige week al weten daar niets van te geloven en zei dat 'ten minste twee schilderijen in ongeschonden staat weer zullen opduiken'. Ze stelt in het interview in EenVandaag wel dat dit uitsluitend mogelijk is wanneer 'er geen dramatische verandering in de situatie van de verdachten plaatsvindt'.

Het zal dinsdag druk worden bij de rechtbank. Vasii zegt dat zij het afgelopen etmaal niet alleen door Roemeense en Nederlandse media is benaderd maar ook door journalisten uit onder meer Duitsland en de Verenigde Staten.



Bron
Lees ook: Advocaat Kunsthalverdachte: vijf schilderijen kunnen terug worden gegeven



Geen opmerkingen:

Een reactie posten