vrijdag 16 augustus 2013

Iraanse te knap voor politiek: 'We willen geen catwalkmodellen'

'U mag niet in het stadsbestuur omdat u te knap bent.' Dat kreeg een Iraanse vrouw in Qazvin te horen, nadat ze als veertiende van 163 kandidaten uit de bus gekomen was. In totaal kreeg Nina Siahkali Moradi maar liefst 10.000 stemmen achter zich.

Voldoende om een rol van betekenis te spelen, maar daar besliste de burgemeester van de grootste stad van de provincie Qazvin dus anders over. 'Catwalkmodellen horen hier niet thuis', luidt zijn redenering.

Moradi zou normaal gezien eerste reserve geweest zijn: als één raadslid zijn zetel op zou geven, mocht zij aan de bak. Een week na de verkiezingen kwam ze er echter achter dat haar resultaat geschrapt was.

'Niet aan code gehouden'
Volgens de Commissie van de Mensenrechten in Iran heeft Moradi zich niet aan de islamitische code gehouden. Enkele oudere leden zouden hun beklag gedaan hebben over haar affiches en volgens tegenstanders is ze enkel verkozen omdat ze jong en knap is.

Op posters droeg ze een hoofddoek zoals het hoort en was enkel haar gezicht zichtbaar. Haar slogan luidde 'Jonge ideeën voor een jonge toekomst'. De nieuwe Iraanse president Hassan Rowhani beloofde bij zijn aanstelling plechtig de rechten voor vrouwen te verbeteren, maar hij heeft dus nog wat werk.







Bron zie foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten