maandag 12 augustus 2013

Kind in VS mag van rechter geen Messias heten



© thinkstock.


Een rechter in de Amerikaanse staat Tennessee heeft de naam van een 7 maanden oude baby veranderd van Messiah in Martin. De naam Messiah ('Messias'), die een religieus-joodse oorsprong heeft, is volgens de rechter voorbehouden aan één iemand, 'en dat is Jezus Christus'.


Kinderrechter Lu Ann Ballew gaf afgelopen week opdracht tot de naamsverandering. Dat gebeurde tijdens een zaak die de ouders hadden aangespannen omdat ze het niet eens konden worden over de achternaam van het jongetje. De rechter maakte van de gelegenheid gebruik in één moeite door zijn voornaam te veranderen.

Achterstand
'Deze naam kan hem een achterstand bezorgen op veel anderen en op dit moment heeft hij er geen enkele zeggenschap over gehad', verduidelijkte rechter Ballew haar keuze. Het jongetje wordt nu geregistreerd als Martin DeShawn McCullough, waarbij hij de achternamen draagt van beide ouders.

Het was niet voor het eerst dat Ballew moest oordelen over de achternaam van een kind, maar ze gaf aan dat het wel degelijk de eerste keer was dat ze zich met de wijziging van een voornaam bemoeide.

Naam in opkomst
Baby's die Messiah heten, zijn in de Verenigde Staten niet ongebruikelijk. In 2012 prijkte de naam op de vierde plek van babynamen in opkomst, aldus gegevens van de socialeverzekeringsbank. Maar volgens de rechter zijn dragers van de naam in het nadeel als ze opgroeien in een streek met een overwegend christelijke bevolking.

De moeder gaf voor de rechtbank aan dat ze haar kind Messiah wilde noemen omdat het past bij haar twee andere kinderen, die Micah en Mason heten. 'Iedereen gelooft wat hij wil, dus ik denk dat ik mijn kind mag noemen zoals ik het zelf wil noemen, en niet iemand anders.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten