zaterdag 3 augustus 2013

Chats leden al-Qaida duiden op terreuraanslagen



Chats op internet tussen leden van al-Qaida of daaraan gelieerde terreurbewegingen hebben de Verenigde Staten op scherp gezet. Ze vormen de aanleiding voor de VS om wereldwijd te waarschuwen voor mogelijke terreuraanslagen in augustus. Uit voorzorg gaan zondag 21 ambassades en consulaten dicht in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en zuidelijk Azië.

Ook Groot-Brittannië en Duitsland zijn bevreesd voor terreur. De Britse en Duitse ambassade in Jemen zullen in elk geval zondag en maandag dicht zijn. Nederland sluit geen ambassades. Er was al een negatief reisadvies voor Jemen van kracht.

De chats kwamen vanaf het Arabische schiereiland, zo hebben functionarissen in Washington laten weten aan diverse Amerikaanse media. De communicatie was al weken gaande, maar werd de afgelopen dagen veel intensiever.

De plannen voor aanslagen op Amerikaanse of andere westerse doelen zouden in een vergevorderd stadium zijn. De grootste dreiging zou Jemen betreffen.

Met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de kans op een terreurdaad groot, aldus het Amerikaanse ministerie. Een aanslag zou op of vanuit het Arabische schiereiland kunnen worden gepleegd. Al-Qaida en aan de terreurorganisatie verwante groeperingen 'blijven terreuraanslagen plannen in de regio en daarbuiten'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag Amerikanen die waar ook ter wereld op reis zijn geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten.

De waarschuwing voor terreur geldt vooralsnog voor de hele maand augustus. De ambassades en consulaten gaan vooralsnog slechts één dag dicht.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten