zaterdag 3 augustus 2013

Mobieltje bij fietsstuur binnenkort ook taboe

Whatsappen of internetten op de fiets leidt tot tientallen ongelukken per jaar. Dat is de boodschap van de campagne die de overheid en Veilig Verkeer Nederland volgende maand gaan voeren. Dat schrijft het AD.

VVN signaleert sinds 2000 een stijging van het aantal ernstig gewonde fietsers. Jaarlijks overlijden er 200 en belanden 71.000 fietsers op de eerste hulp. Of dat een direct geval is van telefoongebruik, durft VVN niet te zeggen.

Volgens VVN is door slechte registratie niet precies te zeggen hoeveel ongelukken er door het gebruik van mobiele telefoons worden veroorzaakt. Bij een ongeval met een fietser wordt de oorzaak vaak niet geregistreerd. 'Als er geen auto bij betrokken is, komt de politie niet eens altijd. Daarnaast zullen veel fietsers verzwijgen dat ze werden afgeleid door hun telefoon', zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Voormalig landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee pleit al langer voor een verbod op het gebruik van mobieltjes tijdens het fietsen.

Spee bepleit een stevige aanpak: 'De groep die die mobieltjes in het verkeer gebruikt, jongeren van 12 tot 24, onderschat de gevaren en overschat het eigen kunnen. Ze moeten een bekeuring krijgen, of hun telefoon moet een maand worden afgepakt. Misschien leren ze het dan af.'Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten