zaterdag 3 augustus 2013

Doodziek meisje (6) uitgezet naar Polen


Met acute leukemie op vliegtuig gezet

Renata © De Vijfde Dag.


De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft eind 2012 een doodziek Georgisch meisje met haar familie uitgezet naar Polen. Bij Renata Agamiryan (6) werd een dag later acute leukemie geconstateerd. Dit meldde het tv-programma De Vijfde Dag woensdagavond.

Renata werd ziek maar kreeg wekenlang niet de medische hulp die ze nodig had. De doktersassistent in het asielzoekerscentrum nam de klachten van de ouders niet serieus en weigerde het kind door te verwijzen naar een arts. Overal werd het gezin genegeerd, zo vertellen de ouders in De Vijfde Dag.

Opgesloten
Toen Renata vier dagen achter elkaar bloedneuzen had, ging het gezin op eigen gelegenheid naar de huisarts. Nadat ze eindelijk een arts hadden gesproken en hij een recept uitschreef voor een bloedonderzoek, werd het gezin vervolgens genegeerd door de medici in het asielzoekerscentrum en werd de bloedtest niet afgenomen. In de dagen hierna werd het gezin opgesloten in een cel, overgebracht naar het detentiecentrum in Rotterdam en uitgezet naar Polen. Het Georgische gezin was via Polen naar Nederland gekomen.


Al tijdens de vliegreis gaat het steeds slechter met Renata. In Polen gaat ze meteen naar een ziekenhuis. Na 20 minuten krijgt ze de uitslag. Hieruit blijkt dat de bloedkanker in een vergevorderd stadium is. 'Waren jullie vijf dagen later gekomen, dan was Renata waarschijnlijk overleden', krijgen haar ouders te horen.

Rechtszaak
'Dit meisje had nooit doodziek in het vliegtuig mogen worden gezet. Ze had zorg moeten krijgen in het land waar ze op dat moment was', zegt de Poolse advocaat van de ouders. De rechtsorganisatie die het gezin bijstaat wil een rechtszaak aanspannen tegen de Nederlandse staat wegens het negeren van hulpverzoeken.

Vluchtelingenwerk herkent de klachten van asielzoekers over de ontoegankelijkheid van medische zorg in asielzoekerscentra. Volgens adjunct-directeur Jasper Kuipers heeft iedereen zich in dit geval aan de protocollen gehouden, maar ontbrak de menselijke maat, zo zegt hij in Knevel en van den Brink.

Staatssecretaris Teeven van Justitie betuigt in een schriftelijke reactie zijn medeleven met de familie maar zegt erbij dat de medische zorg in asielzoekerscentea vrij toegankelijk is. 'Als iemand iets heeft waarvoor onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is, bijvoorbeeld een hartinfarct, dan wordt de vlucht uitgesteld. Als iemand snel behandeld moet worden, dan gaan we ervan uit dat dit ook plaats kan vinden in het land waaraan overgedragen gaat worden en dat een vlucht binnen Europa nog mogelijk is', zegt Teeven tegen De Vijfde Dag.

De ziekte van Renata heeft een genezingskans van 90 procent, mits het vroeg ontdekt wordt. Met Renata gaat het intussen niet goed. Haar lot hangt nu af van een tweede ronde chemotherapie in het ziekenhuis in Polen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten