donderdag 5 september 2013

Schedel gevonden in onbekende Utrechtse kelder

Tijdens een verbouwing van een pand aan het Janskerkhof in Utrecht is een opmerkelijke ontdekking gedaan. Asbestsaneerders troffen in een onbekende, afgesloten kelder een schedel aan. Dit meldt lokale nieuwssite DUB.

Het werk werd direct stilgelegd na de bijzondere vondst. De politie kwam zo snel mogelijk om een delict uit te sluiten. Twee archeologen die de volgende dag onderzoek kwamen doen, constateerden dat de schedel ouder is dan 50 jaar en dus verjaard is voor een politie-onderzoek.

Onbekende kelder
Op de bouwtekeningen van het pand, dat verbouwd wordt tot een onderwijsinstelling van de Universiteit Utrecht, is de kelder niet zichtbaar. Maar de bouwlieden merkten op dat er onder de grond van het gebouw een gemetselde kelder zat. In deze ruimte vonden zij al snel de schedel in een dikke laag met houtresten, spijkers en botmateriaal.

Beerput
De twee archeologen die de schedel onderzochten laten weten dat de schedel waarschijnlijk uit een graf komt. Het gebouw was namelijk ooit het Minderbroederklooster, een kerkhof. De archeologen hebben geen idee hoe oud de schedel is. 'Als de schedel uit een graf van het voormalige kerkhof komt zal deze ongeveer uit 1600 stammen.'

De archeologen vermoeden dat de kelder een beerput is geweest en dat het zand en het botmateriaal per toeval in de kelder zijn gekomen. Helaas kan een archeoloog weinig met slechts een schedel en wat botresten die waarschijnlijk niet eens bij elkaar horen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten