dinsdag 8 oktober 2013

'Russische diplomaat gevaar voor kinderen'

De Russische diplomaat Dmitri Borodin is afgelopen weekeinde meegenomen naar een politiebureau om zijn kinderen te beschermen. De man was dronken en zou zijn kinderen (4 en bijna 2) hebben mishandeld. Dat meldde de NOS dinsdag op basis van bronnen. De politie in Den Haag wil niet op het incident ingaan.

Buren zeiden tegen de agenten dat er in zijn appartement kinderen werden mishandeld. Toen de agenten binnen een kijkje namen, vonden ze Borodin. Hij was onder invloed. Er zou sprake zijn geweest van een dreigende situatie voor de kinderen. Daarom werd de man aangehouden.

Borodin vertelde de agenten na zijn arrestatie dat hij als diplomaat onschendbaar is. Toch besloot de politie hem mee te nemen naar het politiebureau, vanwege de dreigende situatie.

De Russische president Vladimir Poetin eiste direct excuses van Nederland voor de behandeling van een Russische diplomaat door de politie in Nederland. 'Dit is een ernstige schending van de Weense Conventie. We wachten op opheldering, excuses en het bestraffen van de daders', aldus Poetin. In de Weense Conventie staan regels van het diplomatieke verkeer, zoals onschendbaarheid van diplomaten.


'Aangevallen'
Borodin heeft volgens Russische media gezegd dat hij zondag is 'aangevallen' in zijn huis in Den Haag door 'mensen in politie-uniform'. Volgens de Russische staatstelevisie is Borodin ook een aantal uren vastgehouden op het politiebureau, zonder uitleg te krijgen. Doema-lid Alexey Pushkov over het incident op Twitter: 'het lijkt op een reactie op de Greenpeace-zaak'

Het ministerie bevestigt dat zich zaterdagavond een voorval heeft voorgedaan met de diplomaat en dat dat heeft geleid tot een aanhouding door de Nederlandse politie. Dinsdag zijn er gesprekken over de kwestie gevoerd op het Russische en Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus de woordvoerder. In het Verdrag van Wenen is onder meer het diplomatiek verkeer geregeld.

Als uit politieonderzoek blijkt dat bij de aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag is gehandeld in strijd met het Verdrag van Wenen, dan zal Nederland excuses aanbieden aan Rusland. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten.




Bron
Lees ook: 'Agenten zagen hoe diplomaat kinderen mishandelde'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten