zaterdag 12 oktober 2013

Supercycloon bereikt oosten van India; hoogste alarmfase

Hoge golven vlak voor de komst van de cycloon in Vishakhapatnam. © ap.


Meer dan 500.000 mensen in het oosten van India zijn naar schuilplekken gevlucht voor de cycloon Phailin. De storm heeft zaterdagavond de kust bereikt en is een van de grootste die het land ooit hebben getroffen. De Indiase autoriteiten hebben de hoogste alarmfase uitgeroepen. Bijna 2000 mensen zijn aangesteld in 50 reddingsteams, meldden Indiase media..
.

Door de harde wind zijn in de deelstaat Odisha veel bomen omgevallen. Drie mensen kwamen daardoor om het leven. In de hoofdstad van Odisha, Bhubaneswar, is de elektriciteit uitgevallen.
Het is de verwachting dat het water van de zee 3,4 meter stijgt tegen de tijd dat storm zaterdagavond de oostelijke kust bereikt. Verwacht wordt dat de harde wind gepaard gaat met hevige regen in de kustgebieden in het oosten van India.

Een minister van de deelstaat Andhra Pradesh zei dat zeker 23.000 vissers naar land gehaald. De kustwacht en de marine zijn in staat van paraatheid gebracht.

In de oostelijke staat Orissa verzamelden moslims en hindoes zich zaterdag bij moskeeën en tempels om te bidden voor een goede afloop. Ook zijn er zeker 63 kampen opgezet om evacuees op te vangen. Ook is er een grote hoeveelheid graan opgeslagen voor de evacués.

Verwacht wordt dat de storm op het land ongeveer zes uur zal aanhouden.

Phailin op klimaatmodellen van de Amerikaanse marine. © ap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten