zaterdag 26 juli 2014

Drie dagen nationale rouw in Frankrijk na vliegcrash Mali

De crashplek van het toestel van Air Algérie in Mali. © afp.



De Franse president François Hollande heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij deed dat naar aanleiding van het neerstorten van een vliegtuig van Air Algérie dat 54 Fransen aan boord had. Het stortte donderdag in Mali neer tijdens een reis van Burkina Faso naar Algerije.

Hollande maakte de periode van rouw, van maandag tot en met woensdag, vandaag bekend tijdens een gesprek met nabestaanden. Hij zei dat de lichamen van alle 118 slachtoffers in de vroege ochtend van volgende week donderdag voor identificatie naar Frankrijk worden gebracht. Behalve de 54 Fransen waren er onder anderen Duitsers, Spanjaarden, Algerijnen en Egyptenaren aan boord.

De tweede zwarte doos van het neergestorte vliegtuig is inmiddels terecht, meldde een woordvoerster van de VN-missie in Mali zaterdag. De eerste zwarte doos werd vrijdag gevonden. Spaanse onderzoekers zijn zaterdag in Mali aangekomen. Het vliegtuig was eigendom van een Spaanse onderneming, Swiftair, en had een Spaanse bemanning.

Nederlandse commando's
Nederlandse commando's in het noordoosten van Mali hebben meegeholpen de plaats waar het vliegtuigwrak ligt veilig te stellen. De Nederlandse militairen in het Malinese Gao maken deel uit van VN-missie Minusma. Gao ligt onder de vliegroute van Burkina Faso naar Algerije.

In Nederland was woensdag een dag van nationale rouw vanwege het neerstorten van een Maleisisch verkeersvliegtuig boven Oekraïne bijna een week eerder. Dat vliegtuig was uit Amsterdam vertrokken en van de 298 inzittenden waren er 194 Nederlander.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten