vrijdag 25 juli 2014

Uitzaaiingen kanker geremd door parkinsonmedicijn

© thinkstock.



Onderzoekers van de Belgische universiteit UCL hebben ontdekt dat het medicijn Mitoq, waar onderzoek naar wordt gedaan in de strijd tegen parkinson, mogelijk een gunstige nevenwerking kan hebben. Het middel blijkt de verdere uitzaaiing van menselijke kankercellen bij muizen te voorkomen.

Het middel is getest op menselijke huidkanker en borstkankercellen die in muizen zijn geïnjecteerd. Proffesoor Sonveaux in het tijdschrift Cell Reports: 'De kans is groot dat de testen bij mensen zelfde gevolgen geven.'

Bijkomend voordeel zou zijn dat het middel al is getest op bijwerkingen en verdraagzaamheid in het onderzoek naar parkinson en hepatitis C. Dat betekent een drastistische beperking van de onderzoeksfase. Normaal gesproken duurt een onderzoek twintig tot tien jaar, nu zou het slechts twee tot vier jaar kunnen duren.

Wanneer de test wordt uitgevoerd op mensen, waar nu nog financiering voor wordt gezocht, is het team voornemens om de cellentest bij de muizen ook voor andere kankervormen te starten.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten