vrijdag 25 juli 2014

Strandgangers in Nederland opgepast voor giftige pietermannen

© Wikipedia.


Met deze temperaturen is zwemmen in de Noordzee langs de kust erg verleidelijk. Maar er schuilt ook een klein gevaar in. Langs de kust van Ouddorp, Rockanje en Hoek van Holland houden zich steeds vaker pietermanvissen schuil.

Een prik van zijn rugvin zorgt voor een grote zwelling en felle pijn. Hulpposten worden nog niet overspoeld door gestoken badgasten, maar reddingsbrigades en de KNRM waarschuwen toch.

Erik van Es, vice-voorzitter van de Ouddorpse Reddingsbrigade: ,,Er komen steeds meer pietermannen in de Noordzee voor en dat zijn geen lieve beesten om mee in contact te komen. Maar ik kan me dit jaar nog geen geval herinneren.'

De KNRM schat het iets somberder in. 'Het zou kunnen dat het wekelijks een paar keer prijs is. Niet iedereen die gestoken wordt meldt zich bij de posten op het strand,' zegt een woordvoerder.

Het giftige zeedier, dat zo'n 15 tot 20 centimeter lang is, is niet gevaarlijk voor de gezondheid, zegt bioloog Hans Witte. 'Maar hij vindt het absoluut niet fijn als je op zijn kop gaat staan. Dan steekt hij. Je voelt een hevige, korte pijn en de voet zwelt op. Het gif in zijn vin breekt af bij water boven de veertig graden. Na een steek moet de voet direct in heet water, met een temperatuur die je nog net kunt verdragen.'




Bron
Lees ook: Giftige pieterman plaagt badgasten Noordzee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten