zondag 20 juli 2014

'VN-experts kunnen rampgebied niet in'

Experts van de Verenigde Naties hebben het rampgebied van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne nog niet kunnen betreden, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Dat meldde persbureau Reuters vandaag op basis van een hooggeplaatste bron binnen de VN-luchtvaartorganisatie ICAO.

De International Civil Aviation Organisation heeft vier personen afgevaardigd om mee te helpen in het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Alles wijst erop dat de Boeing van Malaysia Airlines donderdag werd neergeschoten.

De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten, die het rampgebied onder controle hebben, geven elkaar daarvan de schuld. Zolang de veiligheid van de onderzoekers niet is gewaarborgd, gaan ze het gebied niet in, aldus de ingewijde.

'Niemand vertrokken'
Experts van Boeing zijn evenmin op weg, terwijl zij juist vaak als een van de eersten op een rampplek aankomen als één van hun toestellen is gecrasht. 'Niemand is vertrokken of heeft daar een verzoek voor gekregen', zei een woordvoerder van Boeing vandaag.

Normaal gesproken stellen luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten en regeringen zeer snel een team van 8 tot 12 experts samen om op de rampplek wrakstukken te bestuderen en de zwarte dozen terug te vinden en uit te lezen.

Vooralsnog is er over de definitieve samenstelling van een onderzoeksteam in Oekraïne echter nog weinig bekend. In Kiev zouden Nederlandse, Britse, Maleisische en Amerikaanse vertegenwoordigers ondertussen de Oekraïense regering wel helpen om, samen met de VN, het onderzoek op te zetten.

Lees ook: Nog meerdere lichamen op rampplek MH17
Lees ook: Porosjenko: 'Bewijzen van schuld rebellen'
Lees ook: Cameron praat met Poetin
Lees ook: President Poetin zegt Rutte 'volledige medewerking' toe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten