maandag 21 juli 2014

Trein met lichamen vandaag naar Marioepol of Charkov

© epa.



De treinwagons met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigramp, gaan naar Charkov of Marioepol. 'Het is nog niet duidelijk waar de trein naartoe zal gaan'. Dat zei minister-president Mark Rutte in de Tweede Kamer. De treinwagons in Torez zijn inmiddels verzegeld, voegde hij eraan toe. Mogelijk vertrekt de eerste trein vandaag nog.

De trein is nog niet vertrokken. Als bestemming heeft Charkov de 'grote voorkeur' van Rutte, omdat daar een vliegveld is. Ook is daar het coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers. Hoeveel lichamen in de koelwagons liggen is onduidelijk. De OVSE telde zondag 196 stoffelijke resten, maar volgens onbevestigde berichten zou het inmiddels gaan om 251.

Bij de trein zijn leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) aanwezig. Daarmee hebben de separatisten aan een van de voorwaarden van Nederland voldaan, aldus de premier. De bedoeling is dat de leden van het LTFO vandaag ook nog naar de resten van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines gaan.

'Eerste trein vertrekt vandaag'
Een eerste trein met de lichamen van de slachtoffers vertrekt vandaag nog uit Torez. Dat heeft een van de Nederlandse forensische experts ter plekke gezegd. Het is de bedoeling dat de trein naar een plek rijdt waar 'we ons werk kunnen doen', aldus Peter van Vliet tegen verzamelde internationale media op het station.

'De trein gaat. We weten niet hoe laat en we kennen de bestemming niet. We hebben een belofte gekregen: 'vandaag gaat ie'', aldus de leider van het Nederlands team. 'Ik wil alleen dat de trein naar een plaats gaat waar we ons werk kunnen doen. Dat is in het belang van iedereen, vooral van de familie van de slachtoffers.'




Bron
Lees ook: Charkov klaar voor komst lichamen slachtoffers MH17
Lees ook: Tweede trein met koelwagons aangekomen in Torez
Lees ook: Forensisch experts bij slachtoffers in Torez
Lees ook: 'Alle slachtoffers vrijdag in Nederland'
Lees ook: Militair vliegtuig morgen om 10.00 uur naar Nederland
Lees ook: Oekraïne: 200 lichamen op rampplek MH17 geborgen
Lees ook: 'Spullen passagiers in mortuarium Donetsk'




Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten