woensdag 19 november 2014

Advocate en onderzoeker: Kapers geëxecuteerd

De Punt- Treinkaping door Mollukers © anp.


,,De enige vrouwelijke gijzelnemer, Hansina Uktolseja, is zwaargewond, heeft geen wapen. Zij wordt dan van dichtbij doodgeschoten door een marinier. Is dat een executie? Opstelten zegt van niet. Daar is dan kennelijk een ander woord voor.''

Dat zegt onderzoeker Jan Beckers, die de autopsierapporten uit 1977 van de gedode Molukse kapers van de trein bij De Punt opnieuw liet analyseren. Op basis daarvan kwam hij vorig jaar tot de conclusie dat in ieder geval drie kapers niet door mitrailleurvuur van buiten de trein omkwamen, maar van korte afstand met pistolen zijn gedood.

Onder meer zijn onderzoek leidde er toe dat minister Opstelten het archiefonderzoek liet uitvoeren dat woensdag is gepresenteerd. Beckers is tevreden. ,,Het rapport zegt wat wij ook al lang zeggen, maar dan met andere woorden.''

Advocate Liesbeth Zegveld. ,,Dit ondersteunt de conclusies die wij al eerder hebben getrokken'', aldus de advocate die optreedt namens de nabestaanden van een aantal gedode Molukse kapers en één overlevende gijzelnemer.

Zij stelde kortgeleden namens de nabestaanden de Staat aansprakelijk, omdat die onnodig veel geweld zou hebben gebruikt tijdens de bevrijdingsactie en dat waarschijnlijk drie kapers zijn geëxecuteerd. Die aanklacht wordt op een aantal cruciale punten door het rapport onderschreven, concludeert zij.

Zo wordt in het rapport vermeld dat de zes gedode gijzelnemers ,,zich niet duidelijk waarneembaar hebben overgegeven'' en vervolgens zijn omgekomen. ,,Maar hoe kun je je duidelijk waarneembaar overgeven als je zwaargewond met kogels in je lichaam al uitgeschakeld bent? Het staat er wat omslachtig, maar waar het op neerkomt is dat de mariniers alle kapers mochten doden.'' Volgens Zegveld blijft het onduidelijk wat de precieze geweldsinstructie was die de mariniers hadden gekregen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten