dinsdag 18 november 2014

Peruanen zweren bij helende werking van kikkersap

Volgens sommige Andesculturen in Peru is het sap uit een kikker het belangrijkste ingrediënt in een drankje dat volgens hen astma, bronchitis, traagheid en een lage seksuele drang kan genezen.

Om het drankje te maken, dat verkocht wordt in de Peruaanse Andes en hoofdstad Lima, moet verkoopster Maria Elena Cruz een kikker uit een klein aquarium grissen en plat slaan op de toonbank van haar kraampje. Als een ui pelt ze de kikker en stopt hem vervolgens samen met wat Peruaanse maca-wortels en honing in de blender.

Het resultaat: een groen drankje dat wordt geserveerd aan haar klanten. ,,Kikkersap is goed tegen bloedarmoede, bronchitis, vermoeidheid, stress en goed voor de hersenen en botten. Mensen met bloedarmoede, ademhalingsproblemen en soms tuberculose, komen naar mijn kraampje en kopen een kikkerdrankje,'' aldus Cruz.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de voordelen van het kikkersap bevestigt, maar laten we eerlijk zijn; groen is vaak goed.

Op rode lijst
De kikkers die gebruikt worden, komen uit de Telmatobius culeusfamilie. Maar deze diertjes staan helaas wel op de lijst van de International Union for the Conservation of Nature. Dat is een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen.
Cecilia Cahuana, 35, is wel een fan van de groene goedje en zegt ,,het geneest onmiddellijk astma, bronchitis, het heeft veel vitaminen en eiwitten."

Het merendeel van de klanten van Cruz zijn afkomstig uit de Andes-regio die grenst aan Bolivia, waar het sap ook enorm populair is. Maar of je binnenkort in Peru ook een kant-en-klaarkikkermix in de supermarkt kunt kopen, blijft natuurlijk nog de vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten