donderdag 20 november 2014

Republikeinen uit op bloed Obama in immigratiedebat

Amerikaanse illegale immigranten demonstreren in Washington. © afp.


De Republikeinen in het Amerikaanse Congres zullen er alles aan doen om de acties van president Barack Obama ter bescherming van illegale vluchtelingen in de VS ongedaan te maken. Leiders van de Republikeinen waarschuwden de president dat hij met vuur speelt.

Senator Mitch McConnell zei donderdagochtend dat Obama spijt zal krijgen als hij zijn plannen doordrukt. 'Als president Obama handelt tegen de wil van het volk en het land zijn wil oplegt, zal het Congres handelen.' Welke stappen hij precies wil nemen, maakte McConnell nog niet bekend.

De Republikeinen kunnen kiezen uit verschillende instrumenten. Ze kunnen bijvoorbeeld een afzettingsprocedure beginnen of de overheid platleggen door de geldkraan dicht te draaien. Anderen reppen van het tegenhouden van alle kandidaten die Obama voordraagt voor benoeming door de Senaat.

Tegenstander
De leiders van de Republikeinen in het Congres zijn tegen het platleggen van de overheid. De vorige keer dat dat gebeurde verloor de partij veel steun en profiteerden Obama en de Democraten. 'We hebben het volste recht om boos te zijn. Maar als je van streek en boos bent, is het meestal niet goed om te doen wat je tegenstander wil dat je doet', aldus de Republikeinse afgevaardigde Tom Cole uit de staat Oklahoma.

Zijn partij- en staatgenoot in de Senaat Tom Coburn waarschuwt Obama dat er misschien zelfs geweld kan komen als hij zijn plannen doorzet. 'Het land zal gek worden, want mensen zien dit als een stap buiten de presidentiële bevoegdheden om... Je zou - maar dat hoop ik niet - gevallen van anarchie kunnen gaan zien. Je zou geweld kunnen zien.'

Het verzet concentreert zich niet alleen in het Congres in Washington maar ook veel gouverneurs zijn bereid de handschoen op te nemen. Verscheidene van hen stellen gerechtelijke stappen in het vooruitzicht.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten