maandag 17 november 2014

KNVB roept OM op tot actie tegen racisme

De selfie van Memphis Depay, gepost door teamgenoot Leroy Fer. © Twitter.


De voetbalbond KNVB vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) actie moet ondernemen naar aanleiding van de racistische reacties op internet op een 'selfie' van international Leroy Fer. Dat liet de bond vandaag in een verklaring weten.

Na overleg met de spelersgroep heeft de KNVB besloten voorlopig geen aangifte te doen, maar wel volledige medewerking te willen verlenen aan een mogelijk onderzoek. 'Alle beschikbare bewijslast staat of stond online.'

Fer plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen 'gekleurde' spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waarvan enkele racistische. 'Onsmakelijk', zo noemt de KNVB de verwijzingen naar bijvoorbeeld Zwarte Piet. Andere reageerders spraken van 'Bananen shake' en 'Fc aap'.

'Voetbal is voor iedereen en juist het Nederlands Elftal verbindt heel veel Nederlanders met elkaar', schrijft de voetbalbond. 'De KNVB en de spelersgroep zijn dan ook van mening dat er tegen opgetreden moet worden door het OM.'
Emontionele oproep Van Persie

Aanvoerder Robin van Persie deed na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd zondag tegen Letland (6-0) al een emotionele oproep. 'Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken. We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van. En met mij ook de jongens', zei Van Persie, die uitgebreid met de betrokken spelers had gepraat.

Het antidiscriminatiebureau in Amsterdam liet vandaag weten enkele meldingen te hebben gekregen over de 'verwerpelijke reacties'. Directrice Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam roept het OM op een onderzoek in te stellen.

Het OM meldde vandaag dat nog geen beslissing is genomen over een eventueel onderzoek.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten