Met een lot van 20 Britse pond ( ongeveer 22 euro) kan je in het Verenigd Koninkrijk elke maand een vruchtbaarheidsbehandeling ter waarde van 25.000 pond (bijna 28.000 euro) winnen. Deze "IVF-loterij"is de
eerste ter wereld en er is hier veel kritiek op.
Gokkers kunnen vanaf 30 juli hun kans wagen om een fertiliteitsbehandeling van bijna 28.000 euro in een topziekenhuis te winnen. Elke maand kan je dus eigenlijk een baby 'winnen'. Je hoeft alleen maar een lot van 20 pond te kopen op het internet, schrijft The Daily Mail op haar website.
Uniek en omstreden
Iedereen kan meedoen, ook oudere mensen, alleenstaanden en homoseksuelen, wat de wedstrijd zowel uniek maakt als omstreden. Een chauffeur zal de winnaars naar het ziekenhuis brengen, waar logies ook inbegrepen zijn in de 'prijs'. Verder krijgen de patiënten een mobiele telefoon zodat ze ten alle tijde de behandelende artsen kunnen raadplegen.
Surrogaatmoeder
Als de standaard IVF-behandeling niet aanslaat, wordt overgegaan op eiceldonatie, voortplantingschirurgie of zelfs een surrogaatmoeder. In Engeland is de leeftijdslimiet voor IVF vastgesteld op 45 jaar. Aan vrouwen die ouder dan 45 zijn, zal waarschijnlijk eiceldonatie voorgesteld worden. Spermadonatie, donorembryo's of een surrogaatmoeder zijn weggelegd voor alleenstaanden.
Winst voor goede doel
De winst van de loterij gaat naar To Hatch, een goed doel dat online steun geeft aan kinderloze stellen en stellen die problemen hebben om zwanger te raken. In eerste instantie wordt er één winnaar per maand geloot. Maar wanneer de loterij aanslaat, zou dat kunnen uitgroeien tot een winnaar om de twee weken.
Protest
De loterij ligt bij diverse groeperingen onder vuur. Zij vinden dat het om een soort van mensenhandel gaat. Geen 'win for life' maar 'win a life'. Zo vindt Josephine Quintavalle dat de loterij 'de natuur van de menselijke voortplanting verlaagt'. 'Het scheppen van menselijk leven zou niet tot stand gebracht moeten worden middels een openbare loterij. Zou in plaats hiervan niet beter meer geld uitgegeven kunnen worden aan onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen?', vraagt Quintavalle zich af.
(Redactie)
Bron:
Mijn vrouw was een lot uit de loterij .
BeantwoordenVerwijderenMaar helaas er zijn meer troost-prijzen ,
dan hoofd-prijzen .