Afghanistan is het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen. De gezondheidszorg is er erbarmelijk, de armoede schrijnend en vrouwen die een publieke functie op zich nemen worden vaak vermoord of geïntimideerd. Verder in de top-5: Congo, Pakistan, India en Somalië. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van de Thomson Reuters Stichting.
Een onderzoekster omschrijft het gevaar voor vrouwen in Afghanistan als volgt: 'Vrouwen die proberen hun mening te geven of proberen een publieke rol te vervullen die ingaat tegen het klassieke rollenpatroon, bijvoorbeeld als politieagente of nieuwspresentatrice, worden vaak geïntimideerd of vermoord.'
Congo
Congo, onlangs door de VN nog omschreven als de 'verkrachtingshoofdstad' van de wereld, staat op plek twee in de weinig eervolle lijst. Het rapport spreekt van een 'duizelingwekkend niveau van seksueel geweld'. Volgens een recent Amerikaans onderzoek worden in het Afrikaanse land jaarlijks meer dan 400.000 vrouwen verkracht.
Pakistan
Pakistan staat op de derde plaats. Die hoge notering is vooral te wijten aan het hoge aantal gevallen van eerwraak. Jaarlijks komen volgens schattingen zo'n 1.000 vrouwen om als gevolg hiervan. Vrouwen worden er gestenigd of met giftige stoffen overgoten. Ook worden in Pakistan veel gedwongen huwelijken gesloten; dat gebeurt vaak al op zeer jonge leeftijd.
India
De vierde plek van India wekt wellicht verbazing. Het is immers één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Maar het onderzoek wijst vooral op de enorme problemen van mensenhandel en prostitutie in het land. Een schatting van het Indiase onderzoeksbureau ging in 2009 uit van 3 miljoen prostituees. Daarvan was liefst 40 procent jonger dan 18 jaar.
Een ander probleem is dat ouders liever een zoon hebben dan een dochter. Afgelopen eeuw zouden 50 miljoen meisjes zijn vermist. Velen van hen zouden vlak na de geboorte zijn gedood.
Toch is de hoge notering van India volgens deskundigen waarschijnlijk niet helemaal terecht. De grootste democratie ter wereld was behulpzaam bij het beschrijven van de handel in meisjes en vrouwen voor de seksindustrie, waardoor het in een donkerder daglicht komt te staan dan landen die veel minder mededeelzaam waren, maar waar het probleem vermoedelijk even groot of groter is.
Somalië
Somalië sluit de top-5 af. Veel vrouwen komen er om tijdens de zwangerschap of tijdens het baren. Er is verkrachting, vrouwenbesnijdenis, en de toegang tot onderwijs en zorg is zeer beperkt. Bovendien wordt er gevochten, 'wat betekent dat je elk moment, elke dag kunt overlijden', aldus het rapport.
De Somalische minister van Vrouwenzaken, Maryan Qasim, was dan ook verbaasd met de vijfde plek. 'Ik dacht dat Somalië eerste zou staan op de lijst, niet vijfde.' (Redactie)
Bron:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten