maandag 18 juli 2011

Spectaculaire nachtelijke regenboog kleurt Yosemite

Het is een zeldzaam en uiterst verbluffend fenomeen: een maanregenboog. Onlangs was het zo ver in het Amerikaanse Yosemite nationaal park. De oogverblinde kleuren van een prachtige regenboog lichtten de waterval op tijdens de nacht.






Dit verschijnsel treedt alleen op als aan een aantal vereisten is voldaan. Zo moet de maan heel helder zijn en niet al te hoog aan de hemel staan. Het moet voldoende donker zijn en de regen moet vanuit de tegenovergestelde stelde richting van de maan komen.

Het Yosemite Nationaal park is naast de Cumberland Falls in de Verenigde Staten, Waimea op Hawaï en de Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe, één van de weinige plaatsen ter wereld waar je een glimp kan opvangen van een maanregenboog.

Elk jaar reizen honderden fotografen af naar Yosemite om het bijzondere fenomeen vast te leggen. Het is echter niet altijd even eenvoudig om de mooie kleuren van de maanregenboog met het blote oog te spotten. Vaak zie je slechts een witte streep door het maanlicht. Maar de kleuren zijn wel uitstekend waar te nemen op foto's met lange sluitertijd. Rangers van Yosemite maakten een video van het spektakel die u hieronder kunt bekijken.
(Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten