donderdag 1 december 2011
Uitvinder pepperspray: "Mijn kinderen zouden slachtoffer kunnen zijn"
Pepperspray komt de jongste tijd steeds vaker in het nieuws. In de Verenigde Staten wordt het goedje, dat irritatie aan de ogen, kortademigheid, tijdelijke blindheid en in enkele gevallen zelfs de dood veroorzaakt, de voorbije weken nogal kwistig ingezet tegen de actievoerders van de Occupy-beweging. "Het zouden mijn kinderen zijn die het slachoffer worden van mijn uitvinding, enkel en alleen omdat ze een opinie hebben", verzucht uitvinder Kamran Loghman.
Vooral het incident waarbij een agent een rij vreedzaam betogende jongeren op de campus van de universiteit van Californië van dichtbij met traangas bespoot, springt in het oog. In Egypte wordt uit Amerika ingevoerd traangas gebruikt tegen de actievoerders op en rond het Tahrirplein.
Verboden wapen
De uitvinder van het goedje, dat in ons land een verboden wapen is, heeft inmiddels spijt van zijn uitvinding en vindt het onaanvaardbaar dat traangas wordt gebruikt "tegen mensen die een opinie hebben door mensen die de grond van de problemen niet weten aan te pakken".
Gebrek aan leiderschap
Kamran Loghman vond het moderne pepperspray uit en ontwikkelde mee de procedures waar Amerikaanse politieagenten dienen te volgen bij het gebruik ervan. In een interview met 'Democracy Now', een spreekbuis van de Occupy-beweging, oordeelt hij dat het recente gebruik van zijn uitvinding een uiting is van "een gebrek aan leiderschap bij de politie die mensen dan maar met traangas bespuiten om hen het zwijgen op te leggen".
Gewelddadig gebruik
Dat was nooit de bedoeling van zijn uitvinding, voert Loghman aan. Hij zegt dat hij geschokt en verbijsterd was toen hij zag hoe de agent studenten van UC Davis van dichtbij met pepperspray bespoot. "Ik dacht meteen dat die mensen mijn kinderen hadden kunnen zijn. Studenten die neerzitten en een opinie ventileren en enkel daarom het slachtoffer worden van het gewelddadig gebruik van chemisch spul".
Waarom het een wapen werd
Loghman werkte samen met het FBI aan de ontwikkeling van pepperspray, dat in de jaren tachtig werd getest. Waarom het een wapen werd, verklaart hij als volgt. "In die tijd had de politie weinig middelen ter beschikking wanneer ze iemand die onder invloed van drank of drugs was en weerbarstig was wilden arresteren. Ofwel gebruikten ze de wapenstok, ofwel gingen ze op de vuist met de arrestant. Met pepperspray konden agenten de arrestant inrekenen, naar het politiebureau brengen en de persoon daar de gewenste verzorging geven: het gezicht afspoelen en de kous was af. In dat opzicht was het een schitterend wapen. In de voorbije twintig jaar heeft het veel levens gered".
Maar wat hij de jongste tijd ziet, omschrijft hij als totaal ongepast gebruik van pepperspray. Hij acht het dan ook zijn plicht als burger om "het publiek duidelijk te maken dat pepperspray niet met die bedoeling werd ontwikkeld".
Pepperspray werd ook gebruikt tegen actievoerders van Occupy Seattle, waarbij een vrouw van 84 jaar moest geholpen worden door een Irakveteraan of ze werd vertrappeld. Een zwangere 19-jarige kreeg een miskraam nadat ze met pepperspray was bespoten. Bij Occupy San Diego werd pepperspray gebruikt om een menselijke ketting uit elkaar te dwingen. Tijdens de eerste week van Occupy Wall Street zorgde agent Anthony Bologna voor een mediastorm nadat op videobeelden te zien was hoe hij vrouwelijke actievoerders die achter de barricade stonden met pepperspray bespoot. Zodra de spray begon te werken, slaakten de vrouwen bloedstollende kreten.
Komiek Jon Stewart vertolkte het gisteren in zijn 'The Daily Show' zo: "Pepperspray is in Amerika de nieuwe autoclaxon".
Loghman is niet de eerste uitvinder die spijt krijgt van zijn uitvinding omdat die slachtoffers maakt. Zo zou Alfred Nobel het zich beklaagd hebben dat hij het dynamiet uitvond en voelde Albert Einstein zich schuldig nadat zijn werk de uitvinding van de atoombom bespoedigde. (lb)
Bron:
Labels:
pepperspray,
spijt,
uitvinding
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten