vrijdag 2 december 2011
Antilandmijntechnologie spot borstkanker in 8 seconden
Britse wetenschappers hebben de revolutionaire borstkankerscreening 'Maria' ontwikkeld aan de hand van antilandmijntechnologie. De pijnloze scantechniek maakt gebruik van radiogolven en zou een stuk veiliger zijn dan de X-stralen die jaarlijks op duizenden vrouwen worden toegepast tijdens mammografieën.
Experten stellen dat dit nieuwe toestel ook nog eens een stuk goedkoper zal zijn en toepasbaar op vrouwen van elke leeftijd. Het screeningsysteem kreeg de naam 'Maria' (Multistatic Array Processing for Radiowave Image Acquisition) mee en verwacht wordt dat ze binnen dit en 5 jaar wijdverspreid zal zijn.
Maria
Het werd ontwikkeld door Micrima, een bedrijf dat zijn oorsprong vindt aan de universiteit van Bristol. De technologie is gebaseerd op een landmijndetectieproject waarbij metaalloze explosieven werden opgespoord in de grond. Op een gelijkaardige manier kan 'Maria' ook gevaarlijke hotspots detecteren in borsten.
Screening
Vrouwen jonger dan 50 worden doorgaans niet met regelmaat gecontroleerd op borstkanker omdat de risico's van blootstelling aan ioniserende straling op jonge leeftijd te groot zijn. Jongere vrouwen hebben ook een dichter borstweefsel, waardoor tumoren moeilijker detecteerbaar zijn met x-stralen. Radiostralen, daarentegen, kunnen problemen veel sneller vinden in alle soorten weefsel.
Pijnloos & snel
Dames, dat klinkt toch als muziek in de oren, niet? Een pijnloos onderzoek zonder platen die je borsten omtoveren tot pijnlijke pannekoeken. Het 'Maria'-systeem werkt met keramische, cupvormige scanners van waaruit data wordt overgebracht naar een computer met als resultaat, een 3D-beeld. De radiogolven detecteren verschillen tussen normaal borstweefsel en dat van tumoren, waar veelal bloed en water in opgehoopt zitten.
Dit alles gebeurt op niet meer dan 8 seconden tijd. Een radioloog heeft daarentegen minstens 1 minuut nodig, die al snel verdubbeld wordt wanneer een tweede mening noodzakelijk is omdat de röntgenfoto moeilijk interpreteerbaar blijkt te zijn. Vrouwen moeten vaak tot 2 weken wachten op resultaten.
Testfase
In de eerste testgolf werden 200 vrouwen met borstkanker onderzocht. 80 procent van alle tumoren kon toen al worden opgespoord, een rating dat zeer dicht nadert aan die van bestaande screeningmethodes.
De laatste testfase werd uitgevoerd aan het borstkankercentrum van het Frenchay ziekenhuis en in het Southmead ziekenhuis, beide in Bristol. Dokter Mike Shere, borstspecialist van Southmead Hospital deelt zijn mening over 'Maria':
"We zijn enorm enthousiast over het potentieel van deze gloednieuwe methode voor borstscreening. Het heeft geen enkel van de nadelen van bestaande methodes. Het is ook snel, veilig, comfortabel en goedkoop en zorgt nu al voor zeer gedetailleerde beelden. Daarnaast verbruikt het ook nog eens veel minder energie. Vooral het verdwijnen van de blootstelling aan X-stralen is een positieve evolutie en het feit dat het volledig pijnloos is zal vrouwen nu hopelijk minder afschrikken van de noodzakelijke screening."
Evolutie
Dokter Shere heeft het verder nog over de toekomst van 'Maria': "We moeten de software nog verfijnen, maar nu zijn de resultaten al zeer positief. We ontwikkelen computergestuurde diagnoses die een stuk grondiger zullen zijn dan de huidige diagnoses met het blote oog. De mammografie bereikt zijn grenzen en hoewel MRI-scans gedetailleerd kunnen zijn, zijn ze ook verschrikkelijk duur en vragen ze veel tijd".
Uitvoerend voorzitter van Micrima, Roy Johnson, stelt dat de kosten van het 'Maria'-systeem zullen vallen rond 10.000 pond (een goede 11.600 euro) in tegenstelling tot 400.000 pond voor X-straaltechnologie en bescherming tegen de schadelijke straling. Ze hopen dat 'Maria' tegen 2016 wijdverspreid zal zijn in ziekenhuizen, maar ook in grotere dokterspraktijken. (lf)
Bron:
Labels:
antilandmijntechnologie,
borstkanker,
Maria,
screening
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten