zondag 10 juni 2012

Amerikanen beleven warmste lente sinds 1895

In de Verenigde Staten sneuvelt het ene warmterecord na het andere. Zo ging het record voor de warmste maart en de warmste lente al voor de bijl.

Volgens de recentste analyse van het nationale klimaatagentschap NOAA beleven de VS (zonder Hawaï en Alaska) hun warmste lente sinds de metingen in 1895 begonnen zijn. De vorige warmste lente, die van 1910, was gemiddeld 1,1 graad Celsius kouder.

Dit jaar was er een heuse hittegolf in maart. Dat leidde tot de warmste maart ooit. En daar bleef het niet bij. Ook april en mei waren uitzonderlijk. Eerst kregen de Amerikanen de op een na warmste april en vervolgens de op twee na warmste mei te verwerken. "Het is de eerste keer dat de drie maanden van het lenteseizoen bij de tien warmste hoorden sinds het begin van metingen in 1895", zegt de NOAA.

Broeikasgassen
De Amerikaanse lente is dit jaar zo warm dat nog een ander record sneuvelde: nooit eerder week een seizoen zo sterk af van het twintigste-eeuwse gemiddelde. De afwijking bedraagt voor deze lente maar liefst 2,9 graden.







Op die manier is 2012 aardig op weg om het warmste jaar sinds het begin van de metingen te worden. Bekijken we de voorbije twaalf maanden als geheel dan zit de temperatuur daar al 1,8 graad boven het twintigste-eeuwse gemiddelde.

Volgens de NOAA speelt de klimaatwijziging een belangrijke rol in deze recordregen. "Studies laten zien dat met de toename van broeikasgassen in de atmosfeer ook de kans op extreme warmte toeneemt", zegt de NOAA.

Doden
Volgens de Natural Resources Defense Council zal de opwarming van de aarde deze eeuw aan meer dan 150.000 Amerikanen het leven kosten. Dat staat in een studie die de milieuorganisatie vorige maand publiceerde.

Vooral oudere Amerikanen zouden door extreme hitte vaker te maken krijgen met hitte-uitputting, hitteberoerte, hart- en vaatziekten en nierziekten. Die leiden nu al jaarlijks tot honderden doden, zegt de NDRC.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten