donderdag 30 augustus 2012

Mysterieuze ziekte gedraagt zich als aids

Sinds 2004 werden al heel wat gevallen onderzocht van een mysterieuze ziekte die zich gedraagt als aids, terwijl er van het hiv-virus geen spoor is. De aandoening lijkt vooral Aziaten rond de 50 te treffen. De resultaten van jaren onderzoek werden vandaag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

De ziekte treft net als aids het immuunsysteem, waardoor mensen niet langer in staat zijn infecties af te weren. Hoe de ziekte ontstaat, is onbekend, maar wetenschappers zijn zeker dat ze niet besmettelijk is en wordt overgedragen van ouder op kind. Omdat de ziekte pas op latere leeftijd tot uiting lijkt te komen, krijgt ze de naam 'volwassen immunodeficiëntiesyndroom' mee.

Aids 2.0
Hoewel de mysterieuze aandoening veel gelijkenissen vertoont met aids, gedraagt ze zich anders in het lichaam. Bij hiv en aids worden T-cellen vernietigd die gezien kunnen worden als de soldaten van onze weerstand. Deze ziekte dwingt het lichaam daarentegen auto-antilichamen aan te maken die interferon-gamma blokkeren, een chemisch signaal dat ons toelaat infecties te bestrijden. Hierdoor blijven patiënten weerloos achter en zijn ze - net als bij aids - niet langer beschermd tegen virussen, schimmels en parasieten.







"Het komt er op neer dat we niet weten waarom het lichaam deze antilichamen aanmaakt", stelt Sarah Browne, wetenschapster aan het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, die meer dan 200 patiënten in Taiwan en Thailand onderzocht. Het feit dat bijna alle zieken van Aziatische afkomst zijn, wonend in Azië maar ook daarbuiten, doet vermoeden dat de oorzaak gezocht moet worden in de genetica en de omgevingsfactoren. "We weten dat er nog veel meer mensen met deze ziekte rondlopen en dat ze in sommige landen wellicht de diagnose tuberculose meekregen", aldus Browne.

Behandeling?
Antibiotica blijkt niet doeltreffend genoeg te zijn, dus hebben dokters al een waaier van behandelingen getest, waaronder kankermedicatie gericht op het onderdrukken van de aanmaak van antilichamen. Eens de zware infecties weg zijn, lijkt de ziekte te kalmeren. Toch geloven onderzoekers dat het om een chronische aandoening gaat.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten